Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tuinieren volgens onderzoek net zo goed voor je als sporten

girl-smelling-red-flowers.jpg

Je zou volgens het Voedingscentrum zo’n honderdvijftig minuten per week moeten bewegen. Dat is best veel. Gelukkig ontdekten onderzoekers dat je echt niet elke week een paar keer in de sportschool hoeft te zwoegen. Je kunt die tijd ook actief doorbrengen in je tuin.

Wekelijks een uurtje tuinieren zou al wonderen doen voor je gezondheid.

Vrijetijdsbeweging

Voor het het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van over de hele wereld, is gebruikgemaakt van data van zo’n negentigduizend deelnemers over een periode van elf jaar. De onderzoekers vergeleken de vrije tijd die de deelnemers in beweging doorbrachten met verschillende gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten en kanker. De ‘vrijetijdsbeweging’ kon bestaan uit dagelijkse bezigheden als wandelen, dansen, en tuinieren.

Daling in gezondheidsrisico’s

En wat bleek? Al bij tien minuten beweging per week daalden de gezondheidsrisico’s bij de deelnemers. Tien tot zestig minuten bewegen leidde tot een verminderd risico van achttien procent. Hoe meer de deelnemers bewogen, hoe lager het risico om vroegtijdig te sterven aan ziektes. Zo was er bij honderdvijftig tot driehonderd minuten beweging per week zelfs sprake van 31 procent minder risico.

Tuinieren is gezond

Het is al eerder onderzocht wat voor effecten tuinieren op de gezondheid heeft. Een overzicht van verschillende onderzoeken wees uit dat tuinieren leidt tot verminderde depressie en angstigheid. Daarnaast leidde tuinieren tot meer tevredenheid, een betere levenskwaliteit en daling van het lichaamsgewicht. Want tuinieren kan soms best intensief zijn!

Vermindering van stress

Omdat tuinieren een buitenactiviteit is, heeft het nog een ander voordeel: buiten zijn kan namelijk je stress verlagen. Een onderzoek van de Universiteit van Michigan wees uit dat het stresshormoon cortisol aanzienlijk daalt wanneer mensen drie keer per week zo’n tien minuten buiten doorbrengen.

Biologische maaltijd

Nog niet helemaal overtuigd? Denk dan maar aan de andere voordelen van tuinieren: je kunt je eigen groenten en fruit verbouwen. Dat is óók weer gezond, want zo heb je altijd een biologische maaltijd op tafel staan. Op naar buiten met je schepje en hark, dus!

Bron | bhg.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant