Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Op vakantie in eigen tuin: waarom in je tuin zitten gezond voor je is

op-vakantie-in-eigen-tuin-waarom-in-je-tuin-zitten-gezond-voor-je-is.jpg

Blijf je deze zomer thuis en ga je niet op vakantie? Dan hebben we leuk nieuws: je hoeft helemaal niet op vakantie te gaan om je als herboren te voelen. In je tuin zitten blijkt al goed genoeg om je batterij op te laden.

Als je in de ochtend slechts tien minuten in je tuin of terras gaat zitten, heeft dat hetzelfde effect als een kop koffie.

Ritme van de natuur

Klinisch psychologe Jolien Cobbaert legt op de website Goedgevoel.be uit dat wij mensen gemaakt zijn om het ritme van de natuur te volgen. Vroeger leefden we namelijk buiten en zochten we alleen onderdak als er gevaar dreigde of als het regende. In de loop der jaren is er verandering in gekomen. We zitten nu veel meer binnen dan buiten. Door vaste werkuren kunnen we het ritme van de natuur niet meer volgen.

Meteen in de tuin zitten

Cobbaert raadt iedereen aan om zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Door buitenlucht in te ademen, stroomt er automatisch zuurstofrijk bloed naar onze hersenen en organen. Dit zorgt ervoor dat je beter gaat functioneren, legt Cobbaert uit. Haar tip voor als je weinig tijd hebt? Ga ’s ochtends gelijk nadat je wakker bent geworden tien minuten op je tuin of terras zitten.

Lees ook
Waarom je juist het beste ’s ochtends kunt gaan wandelen

Lichaamsbeweging

Een bijkomend voordeel is dat wanneer je in de buitenlucht vertoeft, je sneller geneigd bent om aan lichaamsbeweging te doen. Neem bijvoorbeeld wandelen. Als je dat aan het doen bent, ben je niet bezig met het checken van je smartphone of met een half oog een programma op televisie aan het volgen. Daardoor kom je ook enorm tot rust, net als die tien minuutjes in je tuin zitten.

Overnachten in de buitenlucht

Kun je dan ook beter overnachten in de buitenlucht? Hier is nog niet zo veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, vertelt slaapexpert Annelies Smolders aan Goedgevoel.be. Wel is de luchtkwaliteit buiten beter dan binnen en slaap je daarom beter in de buitenlucht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ochtend- en avondmensen

Onze biologische klok is verantwoordelijk voor onze slaap en onze lichaamstemperatuur. Volgens Smolders hebben deze twee met elkaar te maken. In de avond koelt ons lichaam af waardoor we slaperig worden. Bij ochtendmensen gebeurt dat eerder dan bij avondmensen. Daarentegen warmen ochtendmensen ’s ochtends eerder op, waardoor ze sneller van een vaste slaap in een lichte slaap terechtkomen. Als ochtendmensen in de vroege ochtend gewekt worden door natuurlijk daglicht, raken ze niet meer in slaap. Daarom zullen zij het ook moeilijker hebben om buiten te slapen dan avondmensen.

Bron | Goedgevoel.be
Beeld | iStock

Ook interessant