Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Doorbraak: nieuw vaccin tegen tuberculose ontwikkeld

doorbraak-nieuw-vaccin-tegen-tuberculose-ontwikkeld.jpg

Tuberculose komt in Nederland bijna niet meer voor. Wereldwijd staat deze ziekte nog echter steeds in de top tien van meest voorkomende doodsoorzaken. Onderzoekers hebben onlangs een nieuw vaccin ontwikkeld dat mogelijk vele besmettingen gaat voorkomen.

Volgens onderzoekers kan het nieuwe vaccin ervoor zorgen dat het aantal mensen dat ziek wordt door tuberculose met 50 procent afneemt.

Actieve vorm

Tuberculose (tbc) wordt veroorzaakt door een bacterie. Ongeveer een derde van de wereldbevolking is met de bacterie besmet, maar dat betekent niet dat iedereen actieve tuberculose krijgt. In veel gevallen is het immuunsysteem sterk genoeg om de ziekte onder controle te houden. “Valt dat weg, dan kan de bacterie ontsnappen, zich delen en de actieve vorm van de ziekte veroorzaken”, aldus Peter Peters, hoogleraar nanobiologie van de Universiteit Maastricht.

Immuunsysteem

Het probleem is dat er wel een vaccin beschikbaar is dat tegen de ziekte beschermt, maar dit vaccin kan besmetting niet voorkomen. Volgens Tom Ottenhoff, hoogleraar immunologie aan het LUMC, maakt dat ook dat de ziekte zo gevaarlijk is. “De tbc-bacterie is vreselijk moeilijk te bestrijden, omdat een geïnfecteerd persoon lange tijd geen ziekteverschijnselen kan hebben, maar tegelijkertijd wel anderen kan aansteken”, legt hij uit aan de Volkskrant. “De bacterie kan zich enorm goed aanpassen aan ons immuunsysteem.”

Tuberculose vaccin

Dinsdag werden de eerste resultaten van een groot internationaal onderzoek naar het nieuwe tbc-vaccin gepubliceerd in het medische vakblad The New England Journal of Medicine. Uit de resultaten blijkt dat het vaccin bescherming biedt bij één op de twee mensen met latente tuberculose (infectie zonder klachten) tegen de ziekteverschijnselen van tbc. Hoewel dat niet veel klinkt, is dat volgens Nederlandse experts toch een grote doorbraak. “Er worden momenteel veel vaccins getest bij mensen en proefdieren, maar die zijn nog lang niet zo ver als dit vaccin. Met 50 procent bescherming kun je voor grote populaties die ziek worden al veel betekenen”, aldus hoogleraar Ottenhoff.

Lees ook
Deze dodelijke infectieziekte is in Nederland het afgelopen jaar licht toegenomen

Bron | de Volkskrant, RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant