null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Truffels eten en trippen op doktersvoorschrift: dit zijn de voordelen van psychedelische therapie

De eerste zorginstelling ter wereld waar je psychedelica-ondersteunende psychotherapie kunt krijgen, opent dinsdag de deuren in Amsterdam. Wat is psychedelische therapie eigenlijk en welke voordelen kan het hebben?

Er zou in ons land steeds meer vraag zijn naar deze vorm van therapie, en stichting GGZ Groep denkt dat het over een aantal jaar binnen de verzekerde zorg valt. We vertellen je er alles over.

Wat is psychedelische therapie?

Psychedelische therapie houdt in dat je - onder begeleiding van een zorgprofessional - behandeld wordt met een door truffels opgewekte trip. Ja echt, je eet dus truffels, komt in een trip en dat kan je helpen. Volgens Field Trip Health zorgt deze vorm van therapie ervoor dat je loskomt van routinematige denkpatronen. Emoties en herinneringen die je misschien al jarenlang onderdrukt hebben de kans om naar boven te komen, en de overtuigingen die je altijd had kun je herzien.

Het gebruiken van truffels kan om die reden wel degelijk intens en confronterend zijn, maar het is ook heel nuttig op het gebied van persoonlijke groei. Ook kan een trip binnen psychedelische therapie bijdragen aan het behandelen van mentale klachten, zoals angst of depressie.

Hoe werkt dit in de hersenen?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat psilocybine, het werkzame bestanddeel in psychedelische truffels, effect heeft op neurotransmitters waardoor je verhoogde emoties kunt ervaren. Dat kun je als volgt zien: de communicatie in je neurale systeem is als een automatische piloot die gevoelens en overtuigingen van identiteit in stand houdt. Maar als je deze communicatie verstoort, ontstaat er de ruimte om vanuit een ander perspectief je eigen psyche te onderzoeken.

Zo herken je welke emoties je niet hebt verwerkt of toegelaten, welke principes in het leven echt belangrijk voor je zijn of welke (vervormde) overtuigingen je tegenwerken. Door het gebruik van deze middelen zouden nieuwe inzichten makkelijker worden verankerd, en kunnen de nieuwe verbindingen in je hersenen je gedrag gunstig beïnvloeden.

Lees ook:

Eva (32) onderging therapie met honden en paarden: ‘Toen hij zijn hoofd op mijn hart legde, brak ik’

Trippen met truffels

Maar geen zorgen, je gaat echt niet zomaar tijdens je eerste behandeling meteen aan de truffels. De truffels zelf worden sowieso uitgebreid getest op veiligheid en werkzaamheid. Als je voor psychedelische therapie kiest, wordt tijdens screenings bepaald of dit wel geschikt voor je is. Daarna word je tijdens voorbereidende sessies emotioneel en psychologisch voorbereid op de trip.

De trip zelf vindt uiteraard plaats onder begeleiding van je therapeut, en in een lichte, prettige ruimte. Na de trip ga je aan de slag met de inzichten die je eruit hebt gehaald en krijg je een actieplan om je persoonlijke groei ook na de behandeling door te zetten.

Kun je eraan verslaafd raken?

Als je denkt aan het feit dat truffels drugs zijn, zul je misschien bang zijn om eraan verslaafd te raken. Toch is dat bij deze psychedelische drugs niet het geval, omdat ze inwerken op hele andere gebieden in de hersenen dan verslavende drugs. Wel moet je waken voor een 'bad trip' en dus nooit zomaar zelf gaan rommelen met truffels als je psychedelische therapie wilt volgen. Een bad trip houdt in dat de drugs het tegenovergestelde effect hebben en juist zorgen voor angsten, verwarring, misselijkheid en/of hartkloppingen.

Het is dus altijd belangrijk om de truffels in de juiste setting te nemen. Ook is het belangrijk dat je je niet bij voorbaat al angstig of verward voelt. Het risico op bad trip is namelijk veel groter als je psychisch kwetsbaar bent. In de therapie zal hier zeker op gemonitord worden.

Lees ook:

Zo herken je een depressie tijdens de overgang (en dit kun je eraan doen)

Bron | ANP, Field Trip Health, GGZ Groep, VRT

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden