Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met deze truc voorkom je luizen

luizen.png

Het wemelt weer van de luizen op de scholen. Hoe kun je deze ellendige kriebelbeestjes voorkomen? Moeilijk! Maar er is een trucje. Pak de haarlak en gel er maar bij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de beestjes hier niet van houden.

Hoe zat het ook alweer?

Haarlak

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert momenteel onderzoek uit naar luizen thuis en op school. Uit voorlopige resultaten blijkt dat luizen niet van haarlak en gel houden. Meisjes die haarlak gebruiken, hebben namelijk minder vaak hoofdluis (7 procent) dan meisjes die dat niet doen (13 procent). En jongens die gel gebruiken, hebben minder vaak hoofdluis (3 procent) dan de jongens die dit niet in hun haar smeren (6 procent). “Waarschijnlijk doordat de luizen zich minder goed kunnen vasthouden aan het harde haar,” aldus Desirée Beaujean, onderzoeker van het RIVM, tegen nu.nl.

Zo controleer je op luizen

Luizen houden van selfies

Niet alleen op basisscholen, ook op middelbare scholen teisteren deze parasieten de hoofden. Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek: luizen komen bij meisjes tussen de 13 tot 16 jaar ongeveer 15 keer vaker (!) voor dan bij jongens van dezelfde leeftijd.
Het RIVM noemt als reden dat meisjes vaak meer lichamelijk contact hebben, zoals bij het maken van selfies en slaapfeestjes, maar waarschijnlijk ook omdat zij vaker lang(er) haar hebben. Meisjes met lang haar en in mindere mate met halflang haar, hebben namelijk vaker last van luizen dan meisjes met kort haar.

Lees meer:

Zo handig is haarlak!

4 feiten & fabels over hoofdluis

Ook interessant