null Beeld

Trouwen in coronatijd, hoe gaat dat in zijn werk?

We leven al meer dan een jaar in een coronatijdperk. Een tijd waarin eigenlijk alles anders is. Een normaal verjaardagsfeestje, waar je misschien met tien tot twintig man tegelijk bent, hebben we al een jaar niet meer kunnen bezoeken - laat staan een bruiloft. Toch koos eindredacteur Lieke ervoor om in coronatijd te gaan trouwen.

Ze vertelt hoe bijzonder dat was.

Trouwen in coronatijd

Ja, wat doe je als je ten huwelijk bent gevraagd en je denkt: volgend jaar - na corona - gaan we trouwen. Januari kwam en corona was er nog steeds. We gingen zelfs in lockdown. Omdat we dachten dat de lockdown na drie weken weer opgeheven zou worden, kozen we de eerst beschikbare datum erna om in ondertrouw te gaan. Dan hebben we dat alvast gedaan, dachten we. Op 10 februari gingen we in ondertrouw.

Welke opties zijn er voor je bruiloft?

Net als wanneer je gaat trouwen zónder dat er een pandemie is, kun je ook in coronatijd op alle gebruikelijke manieren trouwen, maar dan wel onder een aantal voorwaarden. Uiteraard verschillen deze per gemeente. Hieronder licht ik de opties en (corona)voorwaarden voor de gemeente Amsterdam toe.

1. Trouwlocatie in de stad

Kies je een eigen locatie om te trouwen, dan moet je er zeker van zijn dat de locatie een officiële trouwlocatie is. Is dit het geval, dan mag de plechtigheid maximaal zestig minuten duren. Daar bovenop gelden de coronamaatregelen, waarbij van de locatie wordt verwacht dat zij de landelijke coronamaatregelen naleven. Tijdens corona mogen er maximaal dertig personen bij de ceremonie aanwezig zijn (inclusief kinderen, exclusief personeel) en wordt iedereen geacht 1,5 meter afstand te houden.

Wij zagen deze optie tijdens de lockdown niet zitten, dus dat viel af.

2. Gewone ceremonie bij een Stadsloket

Bij een gewone ceremonie op een van de stadsloketten die de stad rijk is, mag de ceremonie ook maximaal zestig minuten duren en mogen in coronatijd maximaal twaalf gasten hierbij aanwezig zijn, de getuigen en de fotograaf inbegrepen. Ook die optie leek ons wat magertjes in deze tijd en viel dus af.

3. Budgethuwelijk bij een Stadsloket

Het budgethuwelijk is eigenlijk wat de naam al doet vermoeden. Een hele simpele aangelegenheid zonder poeha, zonder muziek, zonder eigen speech, zonder fotograaf en dus ook zonder aanwezige gasten. Uiteraard moeten er wel (maximaal vier) getuigen bij de huwelijkse volstrekking aanwezig zijn.

Perfect dus voor tijdens coronatijd én tijdens een lockdown, want onze internationale gasten konden sowieso het land niet binnenkomen in deze tijd.

4. Gratis huwelijk bij een Stadsloket

Als laatste optie was er ook nog het gratis huwelijk. Daar mogen wel twaalf gasten bij aanwezig zijn. Een populaire keuze, want deze optie zat tot ver in het jaar vol.

Je raadt het dus al: wij gingen voor het budgethuwelijk mét trouwboekje, dat dan weer wel. En als getuigen mochten mijn ouders, zus en haar partner komen opdraven.

Lees ook: Cees en Ondine vonden elkaar in coronatijd: ‘Ik viel onmiddellijk voor zijn stem’

Geen jurk, geen ringen

Toen de keuze eenmaal was gemaakt en we weer buiten stonden, kwam ineens de shock. We zitten in een lockdown, we kunnen helemaal geen ringen kopen, laat staat een pak en een trouwjurk uitkiezen! Op de fiets terug naar huis oefende ik de datum in mijn hoofd. '5 maart is onze trouwdag, 5 maart (over drie weken!!!) gaan we trouwen.' Wat klonk dat gek!

In de daaropvolgende drie weken waren de PostNL orders niet aan te slepen. Dagelijks kregen we dozen vol met trouwpakken en jurken toegestuurd en volgden er ellenlange passessies in de avonduren. Online scrolden we door trouwringen, boeketten en mooie plaatjes van trouwjurken en pakken. Ondanks de overvolle avonden van voorbereidingen begonnen we ineens ook de voordelen in te zien van trouwen tijdens lockdown.

Geen stress als je gaat trouwen in coronatijd

We hoefden namelijk geen vrienden uit te nodigen (en eindeloze discussies te voeren over wie wel en niet bij de bruiloft aanwezig mochten zijn), geen muziek uit te kiezen (en daar ruzie over maken), geen catering te regelen, geen uitnodigingen te sturen, we hoefden het zelfs niet aan iemand, behalve de getuigen, te vertellen. Echt stressvol was het dus niet, de aanloop naar in het huwelijksbootje stappen.

Even het papiertje tekenen

Zelf deden we er nogal lacherig over. We bekeken het vrij simpel: we ondertekenen nu het papiertje en gaan na het coronatijdperk een gigantisch feest geven en doen het dan allemaal nog eens dunnetjes over. Daar dacht de familie (gelukkig) anders over. De zus van mijn partner trommelde vrienden en familie (van over de hele wereld) online op, zodat de ceremonie online live te volgen was.

De familie van mijn vriend had zich op de dag zelf (dus voor de camera) feestelijk aangekleed. Een goede vriendin (en kapster) kwam op de dag zelf langs om mijn haren trouwwaardig vorm te geven. Een andere vriendin regelde een bruidstaart via een bevriende banketbakker én was zelf de fotograaf op locatie (na de ceremonie stond ze ons buiten op te wachten).

En mijn allerliefste zus (en getuige) liet niet alleen een elektrische bakfiets voorrijden als vervoersmiddel - volgehangen met slingers, lege blikjes, ballonnen en een 'Just Married'-poster - ook had zij stiekem al onze vrienden gevraagd een videoboodschap te sturen, die ze ons 's avonds liet zien.

Trouwfoto's en verrassingen

Op de dag van onze bruiloft was het koud, maar scheen de zon volop. De trouwfoto's (op de Magere Brug in Amsterdam) zijn dan ook prachtig geworden. En ook de dagen erna hield het niet op met verrassingen. Omdat we er zelf niet een al te groots iets van wilden maken, hadden we een hele hoop vrienden niet eens verteld dat we gingen trouwen. Toch wist de postbode ons in de dagen na de bruiloft iedere keer weer te vinden met bloemen, flessen champagne en zelfs een ontbijt op bed. Zo zie je maar: trouwen in coronatijd hoeft niet per se saai te zijn!

Beeld | Getty Images

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden