Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Trombose: zo herken je het op tijd

fietsen.jpg

In Nederland overlijden jaarlijks duizenden mensen aan de gevolgen van niet tijdig ontdekte trombose, vooral vrouwen. Zo herken je de symptomen.

Bij trombose ontstaan bloedstolsels in de bloedvaten, die daardoor verstopt kunnen raken. De bloedstroom wordt dan belemmerd. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als je langdurig stilzit of -ligt, bijvoorbeeld door ziekte of gips, maar ook na een operatie of lange vliegreis. Ook zwangeren lopen een verhoogd risico, omdat hun bloed meer stollingsvermogen krijgt om bloedverlies bij de bevalling te verminderen. Sowieso hebben vrouwen een verhoogde kans op trombose, vooral op oudere leeftijd.

Soorten trombose

Trombose komt meestal in de benen voor. Op zich is dit goed te behandelen, bijvoorbeeld met bloedverdunners. Maar als je niets doet, kunnen de gevolgen ernstig zijn en zelfs leiden tot een longembolie. Het gevaarlijkst is als een bloedstolsel in de slagaderen komt. Hierdoor kan een beroerte of hartaanval ontstaan.

Trombose in het been

Als je een trombosebeen verwaarloost, kunnen de kleppen in de aders blijvend beschadigd raken. Het gevolg is een aandoening waarbij je levenslang gezwollen, vermoeide benen hebt en zelfs open wonden kunt krijgen. Bovendien kan een verwaarloosd trombosebeen een longembolie veroorzaken.

Zo herken je het

Trombose in je been kan de volgende verschijnselen geven:

 • Je kuit (of hele been) wordt dik en je huid gaat glanzen.
 • Je been gaat pijn doen, en wordt vaak ook roodpaars en (plaatselijk) warm.

Dit kan plotseling gebeuren of binnen een paar dagen.

Longembolie

Als er ergens in het lichaam een stolseltje losschiet en vastloopt in een bloedvat van de longen leidt dit tot longembolie. Een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer, wat fataal kan aflopen.

Zo herken je het

Een longembolie kan verschillende klachten geven, zoals:

 • (acute) kortademigheid, sneller en oppervlakkiger ademhalen
 • pijn bij het (diep) ademhalen
 • neiging tot flauwvallen
 • je kunt slijm met wat bloed ophoesten
 • hartkloppingen

Twee van de drie mensen met een longembolie hebben ook een trombosebeen.

Trombose voorkomen

 • Blijf in beweging om de bloedsomloop te stimuleren. Moet je een lange periode liggen of rust houden? Bespreek met je arts welke oefeningen mogelijk zijn. Ga je een lange reis maken met het vliegtuig of de bus? Loop een stukje door het gangpad of doe elke twee uur oefeningen: strek en buig je voeten en draai er rondjes mee.
 • Stop met roken, want door roken klontert het bloed sneller.
 • Als trombose in de familie zit, kun je sommige anticonceptiepillen beter niet slikken. Oestrogeen verhoogt het risico op trombose. Vrouwen in de overgang die hormonale substitutietherapie (HST) gebruiken, lopen daarom ook een verhoogd risico. Bespreek dit met je (huis)arts.
 • Probeer af te vallen als je overgewicht hebt.
 • Eet gezond.

Informeer je op Wereld Trombose Dag

Dinsdag 13 oktober is het Wereld Trombose Dag en organiseren tal van ziekenhuizen en trombosediensten informatiemarkten en publiekslezingen. Bijvoorbeeld bij het AMC, het MUMC en LUMC.

Bron | Hartstichting, thuisarts.nl

Ook interessant