Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó kan trombose een longembolie veroorzaken

zo-kan-trombose-een-longembolie-veroorzake.jpg

Misschien wist je al dat trombose veroorzaakt wordt door een bloedpropje in je bloedvaten, en dat dit meerdere oorzaken kan hebben. Maar weet je ook al hoe het precies komt dat trombose een longembolie kan veroorzaken?

We leggen je stap voor stap uit hoe het ontstaat.

Trombose

Je lichaam heeft zuurstof en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het heel belangrijk dat deze stoffen op de juiste manier door ons lichaam worden vervoerd, door je (slag)aderen. Als je last hebt van trombose, bijvoorbeeld in je arm of been, gaat er daarbij iets mis. De stollingsstoffen die in je bloed zitten, reageren dan op een verkeerd moment waardoor er een bloedstolsel ontstaat in één van je aderen. Dat bloedstolsel, ook wel een bloedpropje genoemd, verstopt dan een van je bloedvaten. Daardoor kan het bloed niet meer door door je lichaam stromen, en dat zorgt voor problemen.

Onze aderen zorgen er normaal gesproken namelijk voor dat ons zuurstofarme bloed bij het hart en longen terecht komt, waarna het via de aderen weer door ons lichaam naar organen en weefsels verplaatst. Als je last hebt van trombose, stroomt het bloed niet (goed) meer door naar bijvoorbeeld je hand of voet. Het gevolg: een dik, rood en warm lichaamsdeel.

Van trombose naar longembolie

Maar naast dat het slecht is voor je been of arm, kan trombose ook zorgen voor ernstigere aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan een longembolie. Hoewel de longen en de benen een stuk uit elkaar zitten, kan een bloedprop vanuit je been voor flink wat ellende zorgen.

Dat zit zo: de stolsels die in het lichaam worden ontwikkeld, nestelen zich aan de vaatwand. Door de stroming van het bloed kunnen deze bloedpropjes gedeeltelijk of helemaal losraken en zich naar andere delen van het lichaam verplaatsen. Ze beginnen dan hun eigen leven te leiden in de bloedvaten in je lichaam en kunnen dus eigenlijk doen wat ze willen. Als zo’n bloedpropje op die manier op een andere plek vast komt te zitten, kan het daar voor problemen zorgen. Dit gebeurt vaak in een van de essentiële aderen bij de longen, waardoor zuurstof in het lichaam snel afneemt. We spreken bij zo’n geblokkeerde ader rondom de long van een longembolie.

Lees ook:
Deze factoren vergroten de kans op langdurige coronaklachten

Longembolie

Bij een longembolie raken een of meerdere aderen naar de longen verstopt door een bloedpropje. Doordat het stolsel de ader dicht houdt, stroomt er minder bloed naar delen van de long die daarachter liggen. Delen van je long kunnen dan geen zuurstof meer opnemen uit de ingeademde lucht, waardoor er ook een stuk minder zuurstof in je bloed terecht. Je hart moet vervolgens veel moeite doen om wel genoeg bloed door de longen te pompen, waardoor benauwdheidsklachten en andere symptomen ontstaan.

Kun je een longembolie voorkomen bij trombose?

Wanneer je een trombosebeen hebt en naar de huisarts of het ziekenhuis gaat, word je hier direct voor behandeld. Je krijgt meestal zo snel mogelijk antistollingsmedicatie (bloedverdunners) toegediend. In eerste instantie zou je hiervan denken dat het de trombose helpt te bestrijden, maar dat is niet het geval. Deze medicatie is er namelijk voor bedoeld om de kans op andere infecties en complicatie, zoals een longembolie, te verkleinen. Je lichaam zorgt er uiteindelijk zelf voor dat het stolsel zal verdwijnen. Naast de antistollingsmedicatie krijg je vaak ook een paar elastische steunkousen. De kousen zorgen ervoor dat je been niet verder opzwelt en dat je bloed beter doorstroomt.

Vermoeden van een longembolie

Heb je het ondanks een trombosebehandeling toch plots erg benauwd? Trek dan aan de bel. Neem contact op met je huisarts of de huisartsenpost, zodat zij kunnen inschatten of er sprake is van een longembolie. Mocht je zeer ernstige klachten hebben, bel dan alarmnummer 112. Gelukkig hebben artsen de juiste kennis op een longembolie vaak goed te behandelen. Ze zullen je extra zuurstof geven en je behandelen, zodat het bloed uiteindelijk weer beter door je lichaam heen zal stromen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Hartstichting, Trombosestichting Nederland, Cyberpoli
Beeld | iStock

Ook interessant