Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Trillende handen? Dit wil je weten over een essentiële tremor

essentie%cc%88le-tremor.png

Bij trillende handen of onderarmen denk je misschien al snel aan de ziekte van Parkinson. Toch kan dit ook ontstaan door een essentiële tremor. Wat dat precies is én hoe het ontstaat, leggen we uit in dit artikel.

En dít is het verschil met de ziekte van Parkinson.

Wat is een essentiële tremor?

Iedereen beeft of trilt een beetje, daar is niets mis mee. Maar als het trillen steeds erger wordt en het invloed heeft op je dagelijks leven, spreken we van een tremor. Is je handschrift steeds minder leesbaar, vind je het moeilijk om een kopje thee stil te houden of maakt je hoofd uit zichzelf schudbewegingen? Dan kan er sprake zijn van een essentiële tremor. ‘Essentieel’ geeft aan dat er geen aantoonbare oorzaak is en ‘tremor’ betekent trillen. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van een essentiële tremor is. Volgens de Hersenstichting kan het ontstaan doordat er bij het doorgeven van neurotransmitters iets misgaat. Ook kan er binnen de basale ganglia – een groep hersenkernen die je evenwicht, houding en bewegingen regelt – iets beschadigd zijn. De aanleg voor een essentiële tremor is vaak erfelijk bepaald. De kans dat een kind van iemand met deze aandoening het ook krijgt, is ongeveer vijftig procent. Meestal ontwikkelt een essentiële tremor zich op latere leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen het hebben.

De meestvoorkomende symptomen

Het eerste symptoom waaraan je vaak merkt dat er sprake is van een tremor is een handschrift dat slechter leesbaar wordt. Dat komt doordat fijne motorische bewegingen met je handen steeds moeilijker worden. Niet iedereen met een essentiële tremor heeft klachten, maar dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Trillende handen en onderarmen.
  • Je armen trillen meer als je ze beweegt of strekt. Als je ze stilhoudt, trillen ze niet.
  • Het trillen wordt steeds erger.
  • Je hebt moeite met schrijven, een kopje vasthouden of soep eten.
  • Je hoofd maakt schudbewegingen.
  • Je hebt een bevende stem.

Lees ook:
Last van een trillend ooglid? Zó kom je er weer vanaf

Verschil met de ziekte van Parkinson

Trillende of bevende handen zijn ook bekende kenmerken van de ziekte van Parkinson. Toch is er een groot verschil met een essentiële tremor. De ziekte van Parkinson is namelijk een neurologische aandoening. Bepaalde hersencellen sterven langzaam af en er wordt niet meer voldoende dopamine aangemaakt. Door het tekort worden signalen in de hersenen niet of niet goed doorgegeven. Dat heeft invloed op je bewegingen, uiterlijk, spraak en gedrag. Als een tremor wordt vastgesteld, zal een arts eerst onderzoeken of er sprake is van een andere oorzaak, zoals Parkinson. Nog een verschil: bij de ziekte van Parkinson trillen de handen vooral in rust, terwijl dit bij een essentiële tremor juist voorkomt tijdens het bewegen.

Behandeling van essentiële tremor

Een essentiële tremor kan niet zoveel kwaad, maar het heeft wel veel invloed op je dagelijks leven. Doordat bepaalde handelingen steeds lastiger worden, kun je last krijgen van onzekerheid of vermijdend gedrag. En het vervelende is: door stress of angst worden de klachten vaak erger. Ook cafeïne, alcohol, roken, vermoeidheid en bepaalde medicijnen kunnen de klachten (tijdelijk) verergeren. Over het algemeen nemen de klachten toe naarmate je ouder wordt, maar dat is enorm verschillend per persoon. Om de klachten te verminderen kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Deze kunnen de tremor helaas niet genezen. Als de medicijnen niet voldoende werken, schrijft een neuroloog in het ziekenhuis misschien andere medicatie voor. In sommige gevallen is botulinetoxine (een stof die werkt tegen het trillen van je hoofd) of een operatie in de hersenen mogelijk.

Bron | Thuisarts, Hersenstichting
Beeld | Getty Images

Ook interessant