Dit wil je weten over een essentiële tremor Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Trillende handen? Dit wil je weten over een essentiële tremor

Als je handen een beetje beven is dat niet meteen zorgelijk, maar ernstig trillende handen kunnen je leven flink beïnvloeden. Er wordt bij aanhoudende problemen met trillende handen en onderarmen wordt vaak gedacht aan de ziekte van Parkinson, maar het kan ook een essentiële tremor zijn.

We leggen uit wat die bewegingsstoornis precies inhoudt.

Wat is essentiële tremor?

Ieder mens trilt wel een beetje; het is volkomen normaal als je je handen niet helemaal stil kunt houden. Maar krijg je steeds meer last van trillende handen, zo veel dat het beven je dagelijkse functioneren beïnvloedt, dan wordt er gesproken van een tremor. Zo’n tremor kan diverse oorzaken hebben. De bekendste is waarschijnlijk de ziekte van Parkinson, maar ook medicatie kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Worden al die andere oorzaken uitgesloten, dan kan er sprake zijn van een essentiële tremor. Essentieel betekent hier zelfstandig of opzichzelfstaand, zonder aantoonbare oorzaak.

Essentiële tremor herkennen

Meestal begint het trillen bij een tremor, waaronder ook de essentiële variant, niet in een keer, maar start het langzaam. In het begin merk je er weinig van, maar langzaam sluipt het er in. Je merkt bijvoorbeeld dat je handschrift steeds slechter wordt, of dat je problemen krijgt met het eten van soep of drinken uit een glas. Naast trillende handen en onderarmen, kan het ook zo zijn dat je met je hoofd schudbewegingen gaat maken of je stem gaat trillen. Het komt maar weinig voor dat mensen last krijgen van beven van de romp of de benen.

Je kunt merken dat het trillen bij een essentiële tremor erger wordt door bepaalde factoren, zoals het drinken van cafeïne, roken, heftige emoties of vermoeidheid. Alcohol kan de klachten juist wat af laten nemen, omdat dit een spierverslappende werking heeft. Meer drinken is overigens geen oplossing: hoewel je misschien minder trilt als je alcohol drinkt, is het na de uitwerking hiervan vaak juist erger. En daarnaast is alcohol niet goed voor de algemene gezondheid, waaronder ook die van je hersenen.

Oorzaken van een essentiële tremor

Een essentiële tremor kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan door een probleem met de doorgave van neurotransmitters in je hersenen; dat zijn stoffen die signalen tussen je zenuwcellen overbrengen. Ook kan het komen door een beschadiging van een van de hersenkernen, die er in een gezonde staat voor zorgen dat sommige bewegingen heel makkelijk gaan, terwijl anderen worden onderdrukt. Heb je een essentiële tremor, dan is het evenwicht tussen die factoren verstoord. Vaak is het echter onduidelijk waar de oorzaak van een essentiële tremor precies ligt en wordt deze diagnose gesteld als alle andere mogelijke oorzaken uitgesteld zijn.

De oorzaak van een tremor is vaak erfelijk bepaald, dat kan komen door veel verschillende genen. In sommige families komt deze bewegingsstoornis veel vaker voor: volgens de Hersenstichting is de kans dat kinderen van een ouder met tremor de aandoening ook krijgen, zo’n vijftig procent.

Behandeling van essentiële tremor

Als je last hebt van essentiële tremor, kan dat je in het dagelijkse leven erg beïnvloeden. Zeker als het trillen steeds iets erger wordt. Daarom kan het belangrijk zijn om een aantal maatregelen te treffen.

Een aantal tips:

  • Blijf bewegen, ook als je trilt. Een goede conditie en spiermassa kunnen je helpen.
  • Stop met roken als je dat doet; nicotine kan het trillen namelijk erger maken.
  • Steun met je ellebogen op een tafel als je iets wilt pakken, schrijven of typen.
  • Probeer genoeg rust te nemen, want vermoeidheid kan het trillen erger maken. Stress maakt de symptomen ook sterker, dus als je hier veel last van hebt kun je dit met je huisarts bespreken.
  • Probeer je in je sociale leven niet te veel te laten beïnvloeden door het trillen. Het kan helpen om er met je familie of vrienden over te praten, zodat zij begrijpen wat er aan de hand is wanneer je trilt. Ook kan je met je huisarts of eventueel een psycholoog praten over je gevoelens rondom de diagnose.
  • Schakel samen met je huisarts de hulp in van een ergotherapeut. Deze kan helpen als je problemen hebt met dingen die je dagelijks doet, zoals eten, drinken, koken en typen.

Medicatie

Heb je veel last van het beven, dan kan het soms nodig zijn om medicatie te slikken. Deze kunnen een essentiële tremor niet genezen, maar de klachten wel verminderen. Vaak worden er medicijnen als bètablokkers, anti-epileptica en benzodiazepines voorgeschreven om de symptomen te verminderen. In ernstige gevallen wordt ook soms een hersenoperatie of Deep Brain Stimulation overwogen.

Bron | Hersenstichting, Thuisarts

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden