Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb je trek vlak voordat je gaat slapen? Dít kun je het beste eten

heb-je-trek-vlak-voordat-je-gaat-slapen-dit-kun-je-het-beste-eten.jpg

Als je vroeg in de avond eet, kan het voorkomen dat je, vlak voordat je gaat slapen, trek hebt. Deze lekkere trek wil je natuurlijk het liefst stillen met chocolade, chips of stroopwafels. Dit zijn natuurlijk niet de beste keuzes, maar met een rommelende maag in slaap proberen te vallen is ook niet ideaal.

Als je dan toch nog iets gaat eten, voordat je gaat slapen, wat kun je dan het beste eten?

Trek voor het slapen

Eten voor het slapen gaan is een onderwerp dat vaak ter discussie wordt gesteld. De één zegt dat je op een lege maag niet kunt slapen, terwijl de ander zegt dat eten voor het slapen gaan je dik maakt. Voedingsdeskundige Anita Mulderij zegt tegen Beautify dat we ’s avonds vaak grijpen naar ongezonde snacks. En die koekjes en chocolade vallen nou eenmaal niet in een gezond voedingspatroon. Doordat je vlak voordat je gaat slapen nog extra calorieën binnenkrijgt – die je eigenlijk niet nodig hebt – neemt je gewicht toe.

Lees ook: Met honger naar bed of nog laat snacken: wat is slechter?

Te weinig eten

Sommige mensen eten gedurende de dag te weinig, waardoor ze ’s avonds ineens veel trek krijgen. Als je vlak voor het slapen gaan (te veel) eet, zit je de volgende ochtend nog steeds vol. Hierdoor kun je niet goed ontbijten waardoor hetzelfde zich herhaalt.

Ben je iemand die ’s nachts wakker wordt door een rommelende maag? Dan doe je er goed aan om 1,5 uur na je avondmaaltijd nog iets te eten. Deze after-dinner snack zorgt ervoor dat je ’s nachts verzadigd bent en daardoor niet wakker wordt. Je komt hierdoor niet in de verleiding om ’s avonds laat of zelfs midden in de nacht nog te snacken.

Dít kun je het beste eten

Eten voordat je gaat slapen is niet per definitie slecht. Het gaat meer om de (ongezonde) gewoontes die ervoor zorgen dat het slecht voor je is, zoals het niet genoeg eten gedurende de dag of het kiezen voor ongezonde snacks. Avondsnacken kan dus prima, mits het gezond is. Maar wat is dan gezond?

Snack met koolhydraten en eiwitten

Heb je trek voor het slapen gaan? Je kunt dan het beste kiezen voor een snack met vetten als koolhydraten en eiwitten. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel tijdens de nacht, maar helpt ook je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Daarnaast zou het helpen om goed in slaap te vallen. Dit komt omdat koolhydraten helpen bij het transport van bepaalde stoffen die in het lichaam worden omgezet naar neurotransmitters die je slaap reguleren. Door een snack te nemen die rijk is aan vetten, zou je slaapkwaliteit beter zijn.

Er zijn dus genoeg lekkere en gezonde snacks die je ‘s avonds prima kan eten.

  • Een handje besjes met amandelen of walnoten: amandelen zijn rijk aan magnesium en melatonine, wat je helpt om te kalmeren en beter te slapen.
  • Banaan of 2 dadels met een lik pindakaas: banaan en dadels zijn niet alleen goed om te eten voor het sporten, maar ook vlak voor het slapengaan. Dat komt omdat de fruitsoorten rijk zijn aan magnesium. Ook is pindakaas rijk aan tryptofaan, wat rustgevend werkt op de hersenen.
  • Volkoren crackers met kalkoen of pindakaas: ook vleeswaren als kalkoen helpt je aan een betere nachtrust. Dit komt omdat het tryptofaan bevat, wat helpt om melatonine aan te maken in je lichaam.

Verteren

Probeer het liefst twee tot drie uur voor het slapen gaan één van bovenstaande snacks te nemen. Hierdoor krijgt je lichaam nog de kans om het voedsel te verteren. Als je vlak voor het naar bed gaan nog eet, is je lichaam nog druk bezig met het verteringsproces, wat invloed heeft op je slaapkwaliteit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beautify.nl
Beeld | iStock

Ook interessant