Gezondheid

Dit is waarom touwtjespringen zo goed voor je gezondheid is

touwtjespringen-voor-je-gezondheid.jpg

Thuis in beweging blijven en meteen zoveel mogelijk calorieën verbanden? Ga dan eens touwtjespringen. Je kunt het makkelijk binnen of in de tuin doen en je verbrandt er meer mee dan met bijvoorbeeld joggen of spinnen. Daarnaast is touwtjespringen ook goed voor de gezondheid van je spieren en botten en bevordert het je motoriek. Tijd om een springtouw aan te schaffen en zelf aan de slag te gaan. 

Dit is waarom touwtjespringen je nieuwe favoriete work-out wordt.

Snel veel calorieën verbranden

Met intensief touwtjespringen verbrand je binnen de kortste keren veel calorieën. Ter vergelijking: als je 70 kilo weegt dan verbrand je met een uur touwtjespringen zo’n 739 kcal. En ook volgens een onderzoek van Harvard University verbrand je met dit gewicht ongeveer 744 calorieën per uur. Terwijl dit met aerobics 420 kcal is, met joggen 490 kcal en spinnen 630 kcal. De cijfers liegen niet, zeker de moeite waard dus. Nu snappen we dat een uur touwtjespringen misschien wat intens is, maar je kunt dit natuurlijk altijd rustig opbouwen. Met tien minuten springen ben je immers al meer dan 100 calorieën kwijt. Daarnaast brengt het ook nog andere voordelen voor je gezondheid mee. 

Sterke spieren en botten

Met touwtjespringen gebruik je veel spieren in je bovenlichaam: je schouders, armen, rugspieren en je core. Maar ook je beenspieren, waaronder je bovenbenen en hamstrings worden flink getraind. En touwtjespringen is ook voordelig voor de gezondheid van je botten. Volgens een onderzoek van het Journal of Applied Physiology bleek dat de botdichtheid bij vrouwen die zes maanden lang drie keer per week tien sprongen maakte, toenam. Vooral de botten in je benen en onderrug worden hiermee gesterkt.

Lees ook: Met deze tips blijf je fit zonder naar de sportschool te gaan

Betere motoriek en coördinatie 

Touwtjespringen is daarnaast ook de perfecte oefening als je je motoriek en coördinatie wil trainen. Dat komt omdat je handen en voeten goed moeten samenwerken. Misschien dat je in het begin nog wat stuntelt, maar je zult merken dat hoe vaker je touwtjespringt, je motoriek verbetert. Tim Church, professor aan Louisiana State University’s Pennington Biomedical Research Center, legt aan Time.com uit dat hierdoor ook je boven- en onderlichaam goed leren samenwerken met je brein. Vandaar dat veel professionele boxers ook vaak touwtjespringen. Daarnaast gebruiken voetballers het springen voor een betere balans en coördinatie. Uit onderzoek van de Universiteit van Milaan bleek dit daadwerkelijk een verschil te maken met voetballers die niet deden. Hoogste tijd dus om ook zelf aan de slag te gaan met een springtouw.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health, Vriendin
Beeld | iStock

Ook interessant