Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Total bodyscan: heeft het zin om te checken of je iets mankeert?

overgang.jpg

Heb je geen lichamelijke klachten, maar wil je toch zeker weten dat je niets engs onder de leden hebt? Via bedrijven als Prescan kun je je hele lichaam preventief laten screenen. Maar artsen waarschuwen voor de keerzijdes. Dit zijn de voor- en nadelen van een ‘pretscan’, ofwel: total bodyscan.

Een total bodyscan is een onderzoek waarbij je hele lichaam door een MRI-scanner wordt onderzocht, eventueel aangevuld met extra tests, zoals een maag-darmonderzoek. Hiermee zouden ziektes eerder kunnen worden opgespoord.

Kosten: tussen de € 750 en € 3000 euro

In Nederland kun je alleen een total bodyscan krijgen als hiervoor een medische indicatie is. Kortom, als je lichamelijke klachten hebt die een MRI rechtvaardigen. Maar via bedrijven zoals Prescan en Private-Scan kun je in Duitsland een preventief medisch onderzoek laten doen. Zo’n total bodyscan kost tussen de € 750 en € 3000, afhankelijk van hoe uitgebreid je jezelf wilt laten testen. De kosten moet je zelf betalen.

Bij de helft van de mensen wordt iets afwijkends gevonden

Toch zien artsen ook nadelen, meldt Plusonline. Zo gaat het idee van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ bij dit soort dure preventieve scans niet op, aldus AMC-arts Lukas Stalpers. Hij is lid van de begeleidingscommissie die artsenfederatie KNMG instelde naar preventief medisch onderzoek, en is heel kritisch over de total bodyscan. Zo wordt er bij ongeveer de helft van de mensen die een total bodyscan laten doen wel iets afwijkends gevonden. “Bij negentig procent daarvan is er uiteindelijk niets aan de hand,” vertelt hij aan Plusonline, “maar er zijn wel eerst allerlei andere medische onderzoeken nodig om dat zeker te weten.”

Vervolgonderzoeken stressvol en niet zonder risico

Dit soort vervolgonderzoeken zijn niet alleen erg duur, ze zijn voor patiënten ook erg belastend en stressvol. Want stel je voor dat er écht iets ernstigs met je aan de hand is. Bovendien is een lichamelijk onderzoek nooit zonder risico. Stel bijvoorbeeld dat er een vlekje op je longen wordt gevonden. Dan krijg je een bronchoscopie. Stalpers: “Als er vervolgens niets is te zien, gaat de longarts er toch maar met een naald inprikken – wat een klein risico op een klaplong met zich meebrengt. Is er dan nog geen duidelijkheid, dan zal een chirurg waarschijnlijk een stukje long weghalen om te controleren op kankercellen.” Zo’n biopt kan voor een infectie zorgen, aldus de arts. “Het zijn heel kleine risico’s weliswaar, maar toch.”

Tijdbomgevoel

Stalpers komt geregeld patiënten tegen bij wie iets uit een bodyscan is gekomen. “Ik krijg elk jaar een dame met een hersentumor op controle. Die tumor werd tien jaar geleden ontdekt op een commerciële scan. Dan kun je denken: mooi dat je er op tijd bij bent. Maar zij heeft geen klachten. Elk jaar groeit de tumor een beetje en het is de kunst als arts om er met je vingers van af te blijven. Opereren of bestralen kent in dit geval hoge risico’s. Deze vrouw heeft, heel begrijpelijk, het gevoel dat ze een tijdbom in haar hoofd heeft. Ik denk dat zij er pas op haar tachtigste of negentigste last van krijgt; tot die tijd leeft zij door met dat tijdbomgevoel. Het is voor haar beter als ze het niet had geweten.”

Arts: ‘Luister goed naar je lichaam’

Volgens actrice Willeke van Ammelrooy, die reclame maakt voor Prescan, heeft ze haar leven te danken aan een total bodyscan. Bij haar is hierdoor eierstokkanker ontdekt. Maar in een YouTube-video vertelt ze óók dat ze al eerder symptomen had waar ze niets mee deed, zoals een opgezette buik die ze ‘niet wegkreeg’. Volgens Stalpers kunnen we daarom beter goed naar ons lichaam luisteren. “Ga met kleine veranderingen, langdurige vermoeidheid of andere klachten naar de huisarts. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je er op tijd bij bent als er iets mis is – daarvoor heb je echt geen total bodyscan nodig.”

Meer weten? Artsenfederatie KNMG maakte een folder over alle voor- en nadelen van preventief medisch onderzoek.

Gratis gezondheidscheck

Wil je jezelf toch graag preventief laten onderzoeken, zonder bakken met geld uit te geven? Voor iedereen die behoefte heeft aan een algemene ‘health check’ is online een wetenschappelijk onderbouwde check beschikbaar: de Persoonlijke Gezondheidscheck. Na het invullen van een vragenlijst krijg je een persoonlijk gezondheidsrapport en krijg je advies over wat je kunt doen om (nog) gezonder te worden. Het is ook mogelijk om verschillende medische tests aan te vragen, bijvoorbeeld om je nierfunctie en je cholesterol te meten. Deze tests kun je thuis zelf doen.

Je kunt al vanaf € 9,95 meedoen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck. In veel gevallen wordt de check gewoon vergoed door je verzekeraar, werkgever of gemeente.

Bron | Plusonline, KNMG, iStock (foto)

Lees ook

3 manieren om je stofwisseling te verhogen zonder te sporten
Deze 3 lichamelijke klachten kunnen wijzen op leververvetting
Waarom je minder koolhydraten nodig hebt vanaf je 50ste

Nog meer tips van Margriet.nl lezen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je mailbox!

Ook interessant