null Beeld

Topfit? Zes redenen om tóch de griepprik te halen

Als je dit jaar zestig bent geworden, heb je misschien al een uitnodiging gekregen om ergens deze herfst langs te gaan bij de huisarts voor de jaarlijkse griepprik. Er is discussie of je die wel nodig hebt als gezonde zestigplusser. Toch lijkt de gratis vaccinatie vooral voordelen te hebben. 

De jaren gaan voorbij en je voelt je prima. En dan word je ineens uitgenodigd om de griepprik te komen halen. Een griepprik! Dat is iets voor bejaarden en zieke mensen, toch? En niet iets voor een vitale vijftiger zoals jij, die eigenlijk nooit ziek is.

Voldoende aanwijzingen dat de griepprik helpt

Herkenbaar? Je bent niet de enige die kritisch is. Er is veel discussie over het nut van griepvaccinatie voor gezonde zestigplussers. Ook de Gezondheidsraad erkent dat de bewijskracht voor de effectiviteit 'niet optimaal' is. Toch zijn er volgens de raad voldoende aanwijzingen dat vaccinatie beschermt tegen griep en de complicaties ervan. Zo neemt het aantal griepgevallen al jaren af, wat deels is toe te schrijven aan de jarenlange vaccinatie van zestigplussers. Je kunt het een beetje vergelijken met het Rijksvaccinatieprogramma dat kinderen beschermt tegen ernstige infectieziektes. Dankzij deze gratis inentingen komen ziekten zoals kinkhoest en difterie nauwelijks nog voor (en om dat zo te houden, blijft vaccineren nodig).

Vanaf zestig jaar minder actief afweersysteem

En je merkt er misschien (nog) weinig van, maar met het ouder worden gaat ons afweersysteem minder goed werken. Daardoor kun je sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Met de griepprik heb je ongeveer veertig procent minder kans om gevloerd te worden door griep én ben je beter beschermd tegen de complicaties ervan.

Zes redenen om de griepprik te halen

  • Griep is heel besmettelijk.
  • Een griepvirus kan je één tot drie weken compleet uitschakelen.
  • Met de griepprik heb je ongeveer veertig procent minder kans op griep.
  • Krijg je toch griep na de prik, dan word je vaak minder ernstig ziek.
  • De griepprik beschermt tegen de ernstige gevolgen van griep (zo kan het gebeuren dat je na een griep niet meer zo gezond wordt als je daarvoor was. Een chronisch ziektebeeld kan ook blijvend verslechteren door griep.)
  • Je beschermt met de griepprik ook andere mensen (hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe kleiner de kans dat een griepvirus om zich heen kan slaan).

Niet helemaal waterdicht

Toegegeven, de griepprik is niet zaligmakend. De werking is bijvoorbeeld niet honderd procent waterdicht. Het vaccin beschermt alleen tegen griepvirussen (influenza) die dit griepseizoen naar verwachting het meest zullen heersen. Vaak kloppen de voorspellingen wel, maar er kunnen ook virussen opduiken die niet in het vaccin zitten. Griepvirussen hebben bovendien de slimme overlevingseigenschap om geregeld van samenstelling te veranderen. Één kleine genmutatie in een rondwarend virus waartegen je bent ingeënt en je kunt alsnog ziek worden, al is dat vaak wel minder ernstig. Daarnaast kun je natuurlijk nog gewoon verkouden worden of buikgriep krijgen. De griepprik beschermt alleen tegen ‘echte’ griepvirussen (influenza).

Jaarlijks sterven 2.700 mensen door griep

De griepprik is bedoeld voor mensen van zestig jaar en ouder, en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes en astma. Deze groepen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van griep, ook wanneer zij zich nu fit voelen. Begin deze eeuw bleek uit onderzoek dat er elk jaar gemiddeld 1.400 tot 2.700 Nederlanders overlijden aan de gevolgen van griep. Uit een recente studie blijkt echter dat deze aantallen nog hoger liggen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal deze studieresultaten binnenkort bekendmaken.

Meer informatie over de griepprik vind je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bronnen | RIVM, nu.nl, Gezondheidsraad, Trouw

De beste artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden