Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Au! Dit kun je het best doen als je je tong hebt verbrand

tong-verbrand.jpg

Heb je net lekker hete soep gemaakt, thee gezet of een pizza klaar uit de oven? En kun je niet wachten om aan te vallen? Als je te gulzig bent, is de kans groot dat je je tong verbrandt. En dat doet vaak niet even pijn, maar dagen…

Of hoeft het niet zo’n vaart te lopen? Afhankelijk van hoe erg de wond is, kun je ervoor zorgen dat de pijn in no time is verdwenen.

Vervelende blaasjes

Wacht even met verder eten of drinken en inspecteer de schade. Heb je last van een stekend gevoel en voel je blaasjes ontstaan? “Vaak krijg je bij verbranding door eten of drinken te maken met oppervlakkige verbranding van het mondslijmvlies,” legt de Amerikaanse kno-arts en plastisch chirurg Payam Daneshrad uit aan de makers van website wellandgood.com. En hoe groot de verleiding ook is die blaasjes door te prikken, doe het niet: “Als er een blaasje ontstaat, kun je dat het best heel houden. Anders loop je alleen maar kans op pijn en een minder snelle genezing.”

Water met zout

Hoewel je misschien geneigd bent meteen een ijsblokje in je mond te doen, is dat volgens onderzoek geen goed idee. Sterker nog, dit kan de genezing zelfs in de weg zitten. Kies liever voor verkoeling in een vloeibare vorm. “Gorgelen met koel water met wat zout kan de plek kalmeren en vochtig houden, “adviseert kno-arts Jason Abramowitz. Je doet er goed aan dit twee keer daags te herhalen als je je tong hebt verbrand.

Verkoelende zuivel

Direct de pijn verzachten? Dan kunnen een glas melk of een paar happen yoghurt uitkomst bieden. Beide zuivelproducten werken verkoelend en doen het minst pijn aan het wondje in je mond. Daarna kun je – voorzichtig! – verder eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | wellandgood.com, libelle.nl
Beeld | iStock

Ook interessant