Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tong verbrand? Neem hier een hapje van!

wireless-fun.jpg

Na het eten van een nog niet afgekoeld lepeltje soep of een borrelhapje dat net uit de frituurpan komt, merk je ineens dat je je tong hebt verbrand. Wat nu? Deze trucjes helpen!

Koelen als het kan

Direct koelen is het altijd het devies bij verbranding. (‘Eerst water, de rest komt later’ is het credo van de Nederlandse Brandwonden Stichting). Spoel met lauw water onder de stromende kraan of giet water in een glas en spoel daaruit. Heb je het vermoeden dat je tong ernstig verbrand is? Ga dan naar de huisarts. Heb je je tong alleen licht verbrand? Probeer dan eens een van deze drie huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

Zuig op ijsblokjes

Direct nadat je je tong hebt gebrand aan die kop soep of lepel hete pap duik je de vriezer in. Pak een ijsblokje en zuig daarop. Herhaal dat eventueel. Maak het ijsblokje wel eerst even nat. Anders zou het namelijk aan je tong kunnen vastplakken. Ook waterijsjes helpen trouwens.

Eet een hapje suiker

Ook het eten van een hapje witte suiker zou helpen tegen het vervelende gevoel dat je overhoudt aan het eten van iets heets. Een lepel honing zou hetzelfde effect hebben en de pijn verlichten.

Neem een lepel yoghurt

Yoghurt werkt verzachtend en verkoelend. Neem een hap en houd de yoghurt een paar seconden in je mond voordat je het doorslikt.

Lees ook:

Mijn oog trilt! En 4 andere vreemde lichaamstrekjes verklaard

Zo voorkom je hangende mondhoeken

Wat zijn die stinkende brokjes uit je keel?

Kijk ook:

Zo werkt een mammografie:

 

Bron: ze.nl, hln.be, wikihow.

Leuke artikelen van margriet.nl elke week in je mail ontvangen? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant