Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom je je tong moet poetsen (en zó doe je dat het beste)

tong-poetsen.jpg

Onze tandenpoetsen dat doen we (hopelijk) allemaal. Maar je tong poetsen? Dat wordt nog vaak overgeslagen. Zonde, want je tong reinigen is een stuk belangrijker voor je mondhygiëne dan je misschien zou denken. Van een slechte adem tot een gezonder gebit: we leggen je uit waarom je vaker je tong onder handen moet nemen. 

En zó pak je dit het beste aan. 

Waarom moet je je tong poetsen?

Tandenpoetsen, flossen, stoken, ragen en spoelen: het is allemaal belangrijk om je gebit zo gezond mogelijk te houden. Toch is dat rijtje niet genoeg, en zou je ook je tong dagelijks moeten poetsen. Dat komt omdat je met het poetsen van je tanden alleen de binnen-, boven-, en buitenkant van je tanden schoon krijgt en met flossen de ruimtes tussen je tanden aanpakt. Maar op je tong zitten ook nog een heleboel achtergebleven voedingsresten en bacteriën, die vanwege de structuur van je tong heel makkelijk kunnen blijven zitten. Er kunnen tot wel vijfhonderd verschillende bacteriën op je tong zitten. Sommige bacteriën kunnen geen kwaad, maar anderen weer wel. Zodra je tongbacteriën uit balans raken, kun je last krijgen van tandaanslag, een slechte adem of zelfs een tongontsteking. 

Witte aanslag op je tong

Heb je een wit laagje op je tong? Dit wordt ook wel tongbeslag genoemd. Dit geeft aan dat er een flink aantal bacteriën op je tong zitten. Vaak gaat dit ook gepaard met een slechte adem. Als laatste kan een vieze tong er ook voor zorgen dat je minder goed proeft. Hoogste tijd om die tong dus eens flink te poetsen. Maar hoe doe je dat dan? 

Lees ook: Dit zegt de kleur en structuur van je tong over je gezondheid

Zó pak je het aan 

Bij het poetsen van je tong denk je er misschien allereerst aan om er gewoon met je tandenborstel overheen te boenen. Toch is dat niet de beste manier. Sterker nog: je zou met de borstelharen zelfs de tong kunnen beschadigen. Wees hier dus heel voorzichtig mee. Sommige tandenborstels hebben wel een speciale achterkant, waarmee je de tong kan poetsen. Volgens een onderzoek gepubliceerd in Journal of Applied Oral Science blijkt de X-techniek in dit geval de beste methode. Hierbij maak je met je tandenborstel voorzichtig zes keer achter elkaar een X-vorm over je tong. Je hoeft hierbij geen tandpasta te gebruiken. 

Een tongschraper 

Zo lang je voorzichtig je tong poetst en dit niet ineens overmatig veel doet, beperk je de kans op een beschadiging. Toch is het nog beter om een tongschraper te gebruiken, in plaats van een borstel. Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Contemporary Dental Practise bleek een plastic tongschraper het meest effectieve middel om je tong schoon te maken. Zo gebruik je ‘m: 

  • Steek je tong zover mogelijk uit. Het handigste is om dit voor een spiegel te doen.
  • Plaats de tongschraper op het achterste deel van je tong.
  • Druk je tong een beetje plat.
  • Adem in en schraap langzaam met lichte druk naar voren. Herhaal dit minimaal vijf keer (of vaker tot er geen plaque meer op de schaper zit).  
  • Poets je tanden na het reinigen van je tong en spoel daarna met mondwater na.
  • Reinig de tongschraper door ‘m af te spoelen en te laten weken in mondwater met alcohol.

Wees geduldig

Het kan even duren voordat je zichtbaar resultaat merkt van het reinigen van je tong, maar haak daardoor niet af. Je kunt het beste dagelijks je tong blijven reinigen, het liefst ’s ochtends én ‘s avonds. Na verloop van tijd zal je zien dat je tong weer mooi roze wordt. 

Bron | Bustle, Tandartspraktijk Werth, Vraag de Tandarts, NU.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant