Gezondheid
Toch niet zo gezond: sportsupplementen kunnen schadelijke stoffen bevatten
Misschien gebruik je zelf af en toe sportsupplementen of ken je iemand die deze tot zich neemt. Is dit het geval, dan is het oppassen geblazen. Het RIVM meldt op basis van onderzoek dat er schadelijke stoffen zitten in 10 procent van de sportsupplementen die de ondervraagde amateursporters gebruiken.
En dat is niet alles: bijna de helft van de onderzoeksgroep ervaart bijwerkingen van de sportsupplementen.
Schadelijke stoffen in sportsupplementen
Sportsupplementen hoeven niet alleen maar ingenomen te worden als je aan krachttraining doet of een fanatieke fitnessles bijwoont. Ook bij het wielrennen en hardlopen worden ze gebruikt. Supplementen kunnen in de vorm van een drankje of een poeder komen en kunnen voor of juist na het bewegen worden ingenomen. De meest gebruikte sportsupplementen in het onderzoek waren eiwitten, cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Deze kunnen helpen bij het uithoudingsvermogen en voor een sneller spierherstel.
Verboden stofjes
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voerde het onderzoek uit onder ruim 7000 amateursporters van 15 tot en met 54 jaar. Iedere deelnemer stuurde een foto van zijn of haar gebruikte sportsupplementen. Daaruit blijkt dat in een deel van de onderzochte producten één bepaald ingrediënt te veel aanwezig is. Daarnaast werden er zelfs schadelijke stoffen in de sportsupplementen gevonden, waaronder doping. Zo werd het verboden stofje DMAA, dat beweert je te helpen met afvallen en presteren, ontdekt.
Lees ook: Misselijk tijdens of na het sporten? Hierdoor komt dat
Sportsupplementen lijken zo goed te helpen en zijn aantrekkelijk voor de fanatieke sporters. Maar volgens het RIVM weet zo’n één op de zes mensen, voornamelijk vrouwen en sporters onder de 25 jaar, niet welke ingrediënten er precies in hun ingenomen producten zitten.
Verkeerd innemen
Niet alleen de ingrediënten in de sportsupplementen kunnen een gevaar vormen, ook de manier van innemen heeft een nadelig effect. Gebruik jij supplementen voor of na het sporten én nuttig je ook nog een kop koffie, blikje energiedrank of een glas alcohol daarna, dan kan dat schadelijk zijn door het teveel aan cafeïne in het lichaam. Maar ook als je de poedervorm van het supplement niet goed mengt met de gekozen vloeistof zoals water of melk, loop je risico’s. Dit ‘droogscheppen’ kan namelijk leiden tot overconsumptie en zelfs hartfalen. Dit omdat het droogscheppen een schok kan veroorzaken, een verhoging van de bloeddruk én de hartslag. Dit kan weer tot verstoringen van het hartritme zorgen.
Bron | Radar