Margriet logo
null Beeld

Toch even weg: zelfs een midweekje vakantie heeft gezondheidsvoordelen

Zo’n 5 miljoen Nederlanders slaan vanwege het coronavirus dit jaar hun vakantie over, blijkt uit onderzoek. Maar dat blijkt geen goed idee te zijn: een vakantie heeft namelijk heel wat gezondheidsvoordelen. Zelfs na een paar dagen weg kom je al fitter terug.

Volgens het onderzoek van TNS-NIPO hebben Nederlanders dit jaar 40 procent minder vakantieplannen. Geen goed idee, zeggen deskundigen.

Gezondheidsvoordelen van vakantie

Uit Fins onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van vakantie blijkt dat regelmatig een weekje vrij nemen je leven zelfs zou kunnen verlengen. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk, zeggen de onderzoekers. Professor Timo Strandberg van de Universiteit van Helsinki zegt tegen NU.nl dat dat vooral komt omdat zo’n trip je even tijd geeft om echt tot rust te komen; af en toe een weekendje vrij geeft je daar niet voldoende tijd voor. "Vakantie vermindert stress. Dat is het doel van vakantie: zowel fysiek als psychisch tot rust komen en opladen." Zélfs een gezonde levensstijl weegt niet op tegen de gezondheidsvoordelen van vakantie.

Lees ook: Alleen al een vakantie boeken geeft je gezondheid én humeur een boost

Korte vakantie of staycation

Om die boost voor je gezondheid mee te pakken, hoef je helemaal niet lang weg. Zelfs een midweek of lang weekend heeft al een positief effect. Vooral als je actief bezig bent met ontspannen, kun je volgens Strandberg ook in een paar dagen helemaal ontstressen. Ook is het niet per se nodig om 'weg weg' te gaan. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat het niet uitmaakt of je weggaat of thuis vakantie viert, de gezondheidsvoordelen zijn hetzelfde. Míts je echt even afstand kunt doen van je werk, natuurlijk.

Meerdere kortere vakanties

Een kort tripje zou zelfs béter zijn dan een lange, vooral als je het meerdere keren per jaar doet. Een aantal keer kort op vakantie zou meer gezondheidsvoordelen hebben dan één lange trip. Volgens professor Strandberg verschilt dat wel van persoon tot persoon én hangt het af van je functie op je werk. Als je na elke vakantie een berg werk in moet halen, is het ontspannen gevoel natuurlijk snel weer over.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 29/30 ligt in de winkel! Een dubbeldik zomernummer met jouw grote zomerhoroscoop, 14 pagina's puzzelplezier, een exclusieve thriller van Jet van Vuuren en nog véél meer. Hallo, vakantie! Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden