Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo kun je een ingegroeide teennagel voorkomen

ingegroeide-teennagel.jpg

Een dreigende of beginnende ingegroeide teennagel is al geen pretje. Dit kan verder doorgroeien en naast een pijnlijke teen leiden tot een ontsteking en wild vlees. Daarom wil je dit natuurlijk voorkomen. En dat doe je het beste met deze tips. 

En dit kun je het beter wel en niet doen als het kwaad al is geschied. 

Een ingegroeide teennagel 

Bij een ingegroeide teennagel groeit het puntje van je nagel in het teennagelbed. Dit is vaak bij de grote teen het geval. Hierdoor ontstaat een klein wondje, dat vervolgens kan ontsteken. Hierdoor kan er wild vlees groeien en later ook pus ontstaan. Klinkt niet prettig, en zo voelt het ook niet. Een ingegroeide teennagel kun je namelijk herkennen aan een rode, gezwollen en pijnlijke teen. Door te lopen of te staan neemt de pijn toe. In dit geval kun je normale schoenen vaak tijdelijk niet meer aan. 

Ingegroeide teennagel voorkomen

In het geval van een ingegroeide teennagel is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk je teennagels altijd recht af te knippen en de hoekjes met rust te laten. Knip je nagels het liefst als je net uit bad of de douche komt. De nagels zijn dan zachter, waardoor recht knippen makkelijker gaat.

Draag daarnaast het liefst alleen schoenen die je echt goed passen en comfortabel zitten. Te krappe schoenen, puntneuzen en hoge hakken kunnen de druk op je teennagels verhogen. Wil je toch dat ene paar hakken aan? Draag ze dan alleen als je niet veel hoeft te lopen of staan en draag ze niet te lang. 

Ook overmatig zwetende voeten, kromme nagels, wonden of kneuzingen aan je teen of peuteren aan je teennagels kunnen sneller tot een ingegroeide teennagel leiden. Neem de gezondheid en de verzorging van je voeten dus serieus en trek bij kwaaltjes tijdig aan de bel.

Lees ook: Dit vertellen je voeten jou over je gezondheid

Dit moet je niet doen 

Heb je toch een ingegroeide teennagel te pakken? Neem dan geen lauwwarm voetbad met een inweekmiddel. Dit helpt niet tegen de ontsteking. Ook een nat verband helpt je niet verder. Mocht er pus uit de ontsteking komen, dan kun je er wel een pleister of verband omheen binden. 

Behandeling 

Als je last hebt van een ingegroeide teennagel is het belangrijk om er zo min mogelijk druk op te zetten. Draag daarom het liefst slippers of ruime schoenen. Probeer niet zelf aan de slag te gaan met je teen, maar maak een afspraak met een pedicure, podotherapeut of de huisarts. Deze kan een watje, een beugeltje of rubbergootje onder je teennagel aanbrengen, zodat de nagelpunt weer over je nagelbed kan groeien. Bij wild vlees kan de huisarts dit aanstippen met zilvernitraat. 

Houd je klachten? Dan kan de huisarts ook een lengtestrook van de teennagel of een driehoekje van de nagel en het nagelbed wegsnijden. Bij een operatie word je verdoofd. Daarna kun je de eerste dagen het beste slippers of ruimere schoenen blijven dragen. Als je nagel rustig blijft en herstelt is een controle niet nodig. Houd je nog steeds klachten of komen de klachten na de behandeling weer terug? Neem dan opnieuw contact op met de huisarts. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Gezondheidsnet, Thuisarts
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant