Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tips voor een alcoholpauze: zo houd je het vol!

vrouw-kopje-thee.png

Tijdelijk stoppen met drinken – de alcoholpauze- is een gezonde trend. Doe je mee? Vijf redenen waarom zo’n pauze aantrekkelijk is én tips om het vol te houden.

Waarom een alcoholpauze?

Steeds meer mensen doen mee aan een alcoholpauze. Daarbij stoppen ze dertig of veertig dagen met het drinken van alcohol. Volgens ‘Alcoholdeskundige’ Rob Bovens, een van de initiators van de landelijke actie IkPas, drinken Nederlanders steeds meer en bij steeds meer gelegenheden. “Zo drinkt 50% van de mannen ouder dan vijftig jaar minimaal vier dagen in de week. Minimaal! En dan blijft het meestal niet bij één glas. Bij vrouwen van dezelfde leeftijd drinkt 35% vier dagen in de week. Vijftien jaar geleden lag dat nog 15% procent lager. Een alcoholpauze maakt je bewust van je drinkgedrag en doorbreekt gewoontegedrag.” 

Vijf redenen waarom een alcoholpauze aantrekkelijk is

Er zijn een aantal voordelen van het inlassen van een alcoholpauze. Zo zal je lekkerder slapen én veel fitter opstaan na een avondje uit. Daarbij is de kans groot dat je een paar kilo afvalt (tenzij je de alcohol vervangt door versnaperingen). Ook je huid profiteert van zo’n pauze en zal meer stralen. En nog een reden waarom een alcoholpauze aantrekkelijk is? Niet te moe voor seks zijn of voor een mooi boek voor het slapengaan. 

Tips: zo houd je het vol!

– Vertel aan iedereen die het maar horen wil dat je een alcoholpauze houdt. Zo voorkom je hopelijk dat mensen je alsnog drankjes blijven aanbieden op een feestje. Steun en acceptatie zijn onontbeerlijk. Als je omgeving ervan weet, is dat bovendien een stok achter de deur: vertellen dat je het niet hebt volgehouden is nooit leuk.

– Kies een logisch moment om te beginnen. Dus niet vlak voordat je op vakantie gaat.

– Zorg dat je iets lekkers te drinken in huis hebt. Dus experimenteer met lekkere sapjes en frisdrank. Deze gezonde drankjes en zelfgemaakte limonade zijn ook lekker.

– Accepteer dat niet iedereen positief reageert. Sommige mensen vinden dat je ‘gezellig mee moet doen’. Laat ze praten, jij weet dat je goed bezig bent.

– Vind je het lastig om op een feestje of receptie over te slaan? Zo’n zwak moment mag er zijn. Het is nu even lastig, erken dat voor jezelf. Dat gevoel mag er zijn, anders doen dan de rest gaat niet altijd even van een leien dakje.

Meer lezen?

Dit artikel komt uit het dossier ‘Bewust even geen alcohol’ uit Margriet 33 (2015). Deze kun je hier nabestellen >

Ook interessant