null Beeld

Tips tegen een kater: wat helpt het beste om van je brakheid af te komen?

Als je net iets te diep in het glaasje hebt gekeken, kan het nog weleens gebeuren dat je de volgende ochtend wakker wordt met een ongelofelijke kater. Wat is een kater nu eigenlijk en hoe kom je er vanaf?

Hier een aantal 'life saving' anti-kater tips:

Wat is een kater en hoe ontstaat het?

Als je weleens met een kater bent wakker geworden, dan weet je hoe slecht je je op zo’n moment kunt voelen. Je hebt hoofdpijn, je bent slap, moe, en misselijk en misschien moet je zelfs braken. Wanneer je alcohol hebt gedronken treden er een aantal veranderingen op in je lichaam, die er uiteindelijk voor zorgen dat je je zo brak voelt.

De belangrijkste oorzaken van een kater zijn:

  • Vochtverlies tijdens het drinken
  • Het ontstaan van de giftige stof aceetaldehyde
  • Irritatie van het maagslijmvlies
  • De werking van andere soorten alcohol, de zogenaamde foezelalcoholen
  • Persoonlijke omstandigheden (zoals moe of down zijn)

Vochtverlies

De belangrijkste oorzaak van een kater is vochtverlies. Wanneer je alcohol drinkt stimuleer je de vochtafdrijving in je lichaam, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je uitdroogt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je nieren veel water uitscheiden, waardoor er veel ongeconcentreerde waterachtige urine ontstaat.

Dit vochtverlies zorgt ervoor dat je de volgende dag een droge mond hebt en je slap en moe voelt. Bij sterke alcohol is dit effect nóg heftiger, omdat je dan nog minder vocht binnenkrijgt. Door tussen de alcohol door genoeg water te drinken, kun je dit vochtverlies voorkomen.

De giftige stof aceetaldehyde

De tweede oorzaak van een kater is de vorming van de giftige stof ‘aceetaldehyde,’ die bij de afbraak van alcohol ontstaat. Hoewel je lichaam deze stof zo snel mogelijk afbreekt, ontstaat er toch nog relatief veel van deze stof als je veel drinkt. De aceetaldehyde zorgt voor hoofdpijn en het trillerige gevoel.

Lees ook:

11 onverwachte manieren om je hoofdpijn te verminderen

Irritatie van het maagslijmvlies

Een andere oorzaak van een kater is de irritatie van het maagslijmvlies door alcohol. Ook hierdoor kan het misselijke gevoel ontstaan dat je de volgende dag vaak voelt.

Foezelalcoholen

Alcoholische dranken bevatten behalve alcohol (ethylalcohol) ook nog andere soorten alcohol. Deze worden ook wel foezelalcoholen genoemd. Deze zijn giftig, worden trager afgebroken dan alcohol en zijn de volgende dag zelfs nog in je bloed aanwezig. De mate van je kater heeft vooral te maken met de hoeveelheid foezelalcoholen. In wodka zitten bijvoorbeeld de minste foezelalcoholen en in pruimenbrandewijn de meeste.

Persoonlijke omstandigheden

Tenslotte hebben ook je persoonlijke omstandigheden een grote invloed op het ontstaan van een kater. Als je je bijvoorbeeld voor het drinken al moe, slecht of down voelt, dan zal je kater de volgende dag alleen maar erger zijn.

Hoe kun je een kater voorkomen?

De beste manier om een kater te voorkomen is natuurlijk door helemaal geen alcohol te drinken. Mocht je de verleiding van een drankje toch niet kunnen weerstaan, dan kunnen de volgende tips helpen:

  • Drink alleen als je je goed voelt en goed uitgerust bent. Zorg dat je extra vitamine B binnenkrijgt als je weet dat je een drankje (of twee) zult drinken.
  • Drink water voor de dorst en alcohol omdat je het lekker vindt.
  • Probeer na het drinken van een glas alcohol steeds ook een glas water te drinken. En neem ook nog een glas water vlak voordat je gaat slapen.
  • Probeer bepaalde soorten alcohol te vermijden. In donkere alcohol zitten namelijk foezelalcoholen die langzamer worden afgebroken dan alcohol en daardoor je kater erger maken.
  • Combineer alcohol nooit met drugs, slaap- en kalmeringsmiddelen of medicijnen.

Tips tegen kater

Helaas bestaat er nog geen magisch middel waarmee je in één keer van je kater af kunt komen. Als je een kater hebt, zit er dan ook niks anders op dan deze gewoon ‘uitzitten’. Mocht je hoofdpijn hebben dan kan het helpen om een paracetamol te nemen. Verder kun je het beste zo lang mogelijk in bed blijven liggen en een stevig ontbijt nemen.

Vruchtensappen en fruit kunnen ook helpen: zij brengen de bloedsuikerspiegel en de zuurgraad in je bloed weer omhoog, waardoor je kater sneller over gaat. Een kopje koffie kun je beter overslaan: dit onttrekt vocht aan je lichaam, terwijl je dat nu juist nodig hebt. Blijf dus gedurende de dag genoeg water drinken.

Hoe lang duurt een kater?

Hoe lang je kater duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoeveel ander vocht (zoals water) je tussen de alcohol door hebt gedronken, of je van tevoren wat hebt gegeten, wat je conditie is en hoeveel je normaal gesproken gewend bent om te drinken. Het verschilt dan ook per persoon hoe lang je je op zo’n moment brak blijft voelen.

null Beeld

Besloten dat deze kater echt té erg is? Kruip lekker terug onder de wol. Kater of niet... Dit dekbedovertrek met matchende plaid van Walra maakt een dagje in bed vertoeven sowieso errug aantrekkelijk!

null Beeld

Bron | Jellinek

Beeld | iStock | Memegenerator

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden