Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

7 tips van experts over het omgaan met mensen met dementie

istock-1129903329-1.jpg

Een geliefde die gediagnosticeerd wordt met dementie, is ontzettend verdrietig. Bij deze hersenziekte komt namelijk zo veel meer kijken dan verwarring en geheugenverlies alleen. Hoe kun je hem of haar helpen? 

Experts geven tips.

Agressie en depressie bij dementie

Dementie is een lastige ziekte. Doordat de hersenfuncties van iemand met dementie langzaam worden aangetast, kan hij of zij zich anders gedragen dan voorheen. Een naaste met dementie kan opeens agressief of depressief gedrag vertonen en geen idee hebben wie er tegenover hem of haar zit.

Meer dan vergeetachtigheid

Volgens Julie Meerveld van Alzheimer Nederland is vergeetachtigheid inderdaad het bekendste symptoom, maar houdt de ziekte daar helaas niet op. ”De ziekte heeft vooral effect op het kortetermijngeheugen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld een paar keer achter elkaar dezelfde vraag stellen. Terwijl ze dingen uit hun jeugd wel onthouden”, vertelt ze aan NU.nl.

De in ouderenzorg gespecialiseerde GZ-psycholoog Maritza Allewijn licht toe: “Doordat er sprake is van geleidelijke achteruitgang van je hersenen, heeft dementie effect op allerlei functies. Het kan ook leiden tot taalproblemen, depressieve klachten of veranderingen in het gedrag.”

Impulsief of afgestompt

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je van nature beheerste moeder opeens heel erg impulsief gedrag gaat vertonen. Maar ook het omgekeerde komt voor, zegt Allewijn. ”Soms nemen mensen helemaal geen initiatief meer en zitten ze de hele dag op de bank. Ook kan het zijn dat iemands emoties afvlakken.”

Help, maar met respect

Naarmate de ziekte vordert, zul je als partner, dochter, zus, kind of vriendin van iemand met dementie steeds meer dingen uit handen moeten nemen, omdat hij of zij dit simpelweg zelf niet meer kan of risicovol gedrag vertoont. Al is het maar bij zoiets simpels als koken. Het is dan makkelijk om een betuttelende houding aan te nemen, maar daar ga je de mist in volgens Julie Meerveld. ”Dan voelt iemand zich niet serieus genomen. Vraag eerst of je iemand ergens bij kan helpen. Op die manier laat je diegene in zijn waarde.” In één keer alles overnemen of het hele huishouden maar meteen uitbesteden, is dus niet aan te raden.

En als diegene tegensputtert? “Leg dan rustig uit waarom jij denkt dat het wel beter is.” Maar vooral, blijf in gesprek met de persoon met dementie of Alzheimer. En beslis niet van alles achter zijn of haar rug om.

Tips voor omgang

Stichting Samen Dementievriendelijk onderschrijft dit met hun GOED-training. GOED staat voor: gerust stellen, oogcontact maken, even meedenken en dankjewel. Het doel van GOED is om naasten duidelijk te maken dat mensen met dementie gewoon mens zijn. De stichting hamert erop dat je:

  1. Mensen met dementie in hun waarde laat en serieus neemt
  2. Jezelf netjes voorstelt en altijd vertelt wat je komt doen
  3. In korte, makkelijk te behappen zinnen praat
  4. Oogcontact maakt en voorzichtig toenadering zoekt, bijvoorbeeld door een hand aan te raken voor je iets zegt
  5. Toestemming vraagt
  6. Complimentjes geeft
  7. Kijkt wat iemand met dementie wél kan

Meer lezen over dementie? Dit boek van ouderenpsycholoog Sarah Blom is een aanrader:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant