Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 tips om voedselinfecties te voorkomen

tips-voedselinfecties-voorkomen.png

Voedselinfecties komen vaker voor dan je denkt; per jaar lopen zo’n 700.000 mensen er één op. Misschien verwacht je het niet, maar deze voedselinfecties ontstaan vaak in de eigen keuken, bijvoorbeeld omdat handen niet goed worden gewassen of vlees niet goed wordt verhit. Het Voedingscentrum geeft vijf tips om veilig met  voedsel om te gaan. 

Kopen

Door al in de winkel te letten op voedselveiligheid, heb je minder kans op voedselinfecties. Koop bederfelijke producten als laatste en zet ze bij thuiskomst meteen in de koelkast. Let er goed op dat de verpakking heel is.

Wassen

Door je handen goed te wassen, spoel je bacteriën weg, ook schadelijke. Was je handen altijd voor het eten en voor het bereiden van voedsel, maar ook na het aanraken van rauw vlees en na toiletbezoek.

Scheiden

Door bij de voorbereiding hygiënisch te werk te gaan, voorkom je de kans op kruisbesmetting. Zorg dat bereid eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn. En gebruik apart keukengerei voor gaar en rauw vlees en vis.

Verhitten

Door je eten goed te verhitten, dood je bacteriën, ook de schadelijke. Verhit warm eten dus goed, vooral vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren. Gebruik je de magentron? Schep dan – om de hitte goed te verdelen –  je eten tijdens het verwarmen goed om.

Bewaren

Door je boodschappen en maaltijdrestjes goed gekoeld te bewaren, bederven ze minder snel. Bacteriën vermeerderen zich veel langzamer bij een lagere temperatuur. Bewaar bederfelijke producten daarom in de koelkast op 4°C.

Bron | Voedingscentrum

 

Ook interessant