Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

6 tips tegen huidkanker: ‘Smeer zonnebrand zo dik als pindakaas op een boterham’

6-tips-tegen-huidkanker-smeer-zonnebrand-zo-dik-als-pindakaas-op-een-boterham.jpg

De zon: onze beste vriend in roerige coronatijden, en tegelijk ook onze grootste vijand. Want huidkanker blijft áltijd een gevaar, óók nu wij massaal voor het buitenleven kiezen nu het eindelijk weer kan.

We delen zes tips tegen huidkanker.

Tips tegen huidkanker

Dr. Germaine Relyveld, eigenaresse van dermatologie en cosmetiek kliniek The B Bar, melanoomexpert en specialiste op het gebied van de huid en huidziekten geeft tips tegen huidkanker: “Natuurlijk is het prima om te genieten van de mooie dagen. Maar om huidkanker te voorkomen is het ook zaak dat jij je huid goed beschermt tegen de zon.”

1: Smeren, smeren, smeren

Goed zonnebrandcrème aanbrengen klinkt logisch, maar wat is goed en hoe doe je dat? Relyveld: “Onze Nederlandse vakvereniging adviseert dat je het beste kunt smeren met een factor tussen de dertig en vijftig, en dit iedere twee uur te herhalen. Je zonbescherming moet eigenlijk net zo dik worden aangebracht als pindakaas op een boterham. Je moet echt een laag kunnen zien liggen.”

2: Draag een pet of hoed

“Niet een van riet, maar eentje van goed, dicht materiaal. Het liefst van UV werend materiaal. Zo bescherm jij je hoofdhuid en gezicht tegen de zon en dat scheelt weer smeren,” vertelt Relyveld. Toch is het natuurlijk het beste om je huid dubbel te beschermen, met een goede zonnebrandcrème én een hoed.

3: Vermijd risico-uren

“Ik geef als advies dat je, zelfs bij goede zonbescherming, beter niet tussen elf en drie uur ’s middags direct in de zon kunt zitten. Dat zijn over het hele jaar gemeten de uren waarop de zonkracht op zijn sterkst is. Blijf onder een afdak, een parasol of in de schaduw van een boom,” adviseert Relyveld.

4: Jong geleerd…

“Vooral kinderen tot achttien jaar moeten goed beschermd worden. Tot die leeftijd loopt je huid de meeste schade op, die onherstelbaar is. Daarom is het heel belangrijk om kinderen goed aan te leren hoe zij om moeten gaan met de zon. Heb je zo min mogelijk schade opgelopen tot die leeftijd, dan heb je al een enorme winst ter voorkoming van huidkanker op latere leeftijd.”

5: Zonnebanken zijn zóóó 2019

“In Australië is het voor iedereen verboden, bij ons in Nederland tot achttien jaar. Maar ook boven de achttien kun je beter niet naar de zonnebank gaan. Onderzoek wijst uit dat chronisch zonnebankbezoek tot de meest ernstige vorm van huidkanker kan leiden. Er zit zowel UvA als UvB straling in de lampen en van beide kun je huidkanker krijgen. Gewoon niet doen, dus.”

5: Draag een zonnebril

“Je kunt melanomen (kwaadaardige tumor, red.) in je ogen krijgen. Of het door de zon komt, weten we niet zeker, maar je voorkomt in ieder geval wel schade aan de ogen door een goede zonnebril met glazen die UV werend zijn te dragen.” Better safe than sorry.

6: Draag UV werende kleding

“Ga je het water op met surfen of varen, of doe je aan buitensport, dan is UV werende kleding een uitkomst. Zo hoef je niet continue te denken aan smeren en is een groot deel van je huid door je kleding beschermd. Steeds meer sportmerken komen met een UV werende lijn en dat is een goede zaak.”

Minder huidkanker diagnoses

Als gevolg van COVID-19 is er een sterke afname in het aantal diagnoses huidkanker. Maar niet omdat het minder voorkomt: patiënten zijn momenteel te bang om naar het ziekenhuis te gaan en artsen draaien aangepaste spreekuren. Dat terwijl het volgens Relyveld met name voor bepaalde typen huidkanker van essentieel belang is om er snel bij te zijn: “In The B Bar zie ik steeds meer mensen die in een coronavrije omgeving toch een check-up komen doen. Dat is een goede zaak. Vooral als mensen om cosmetische redenen een pigmentvlek willen laten verwijderen, wil ik deze vlekken eerst gecheckt hebben”.

Eerst een check-up doen

Relyveld legt uit waarom het ook bij enkel cosmetische behandelingen belangrijk is om eerst de huid te laten nakijken. “Bij laserbehandelingen van pigmentvlekken is het zaak eerst te weten of zo’n plekje goedaardig is of niet. Als je een pigmentvlek lasert waarvan je niet weet of het een kwaadaardige vlek is, dan weten we niet of onder de gelaserde laag nog kwaadaardige cellen zitten. Komt het later terug, dan is de huid door de laserbehandeling veranderd en vaak moeilijk te beoordelen door dermatoloog en de patholoog. Vandaar dat ik eerst altijd een check-up van de huid doe voor ik ga behandelen. Het laten laseren van moedervlekken is wat mij betreft uit den boze.”

Gewoon laten onderzoeken

Geniet dus gewoon van die heerlijke zonnestralen in deze roerige tijden, maar bescherm je huid wel goed met de bovenstaande tips tegen huidkanker. En vertrouw je een bepaald plekje niet helemaal, laat je dan gewoon onderzoeken, desnoods in een privékliniek. De coronacrisis is tijdelijk, maar je huid heb je voor de rest van je hopelijk lange, zonovergoten leven.

Kijk voor meer informatie over een dermatologische check-up op Thebbar.nl

Tekst | Chantal van Wees
Beeld | iStock

Ook interessant