Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van hooikoorts met lenzen in? Gebruik deze tips

hooikoorts-lenzen.jpg

Het hooikoortsseizoen is weer volop aan de gang. Naast irritatie aan je neus en luchtwegen, kunnen de pollen ook flink op je ogen slaan. Zeker als je last hebt van hooikoorts en lenzen draagt kan dit je ogen extra irriteren. Om de pijn te verzachten delen we een paar handige tips. 

Van voorkomen tot behandelen: zo overleef je het hooikoortsseizoen met lenzen in. 

Hooikoorts en lenzen

Je zou misschien verwachten dat je lenzen je ogen juist tegen pollen beschermen, maar helaas is dat niet het geval. Je ogen kunnen door de combinatie van hooikoorts en lenzen juist extra geïrriteerd raken. Dat komt doordat lenzen zuurstof en vocht naar je ogen doorlaten, waardoor ook het stuifmeel tot je ogen kan komen. Bij een allergische reactie op het stuifmeel maken je ogen extra eiwitten aan, die in je traanvocht komen. En dat kan weer extra irritatie en jeuk opleveren en kan je lenzen doen dichtslibben. Maar gelukkig zijn er een paar tips om het leed te verzachten en irritatie bij hooikoorts voor lenzendragers tegen te gaan. 

Pollen vermijden

De eerste tip is misschien een open deur, maar vermijd zoveel mogelijk de pollen tijdens het hooikoortsseizoen. Probeer de deuren en ramen overdag zoveel mogelijk dicht te houden als er stuifmeel in de lucht hangt. Lucht het huis bijvoorbeeld alleen ’s ochtends en ’s avonds of na een regenbui door. En was je handen extra grondig voor je je lenzen in of uit doet, zodat de kans zo klein mogelijk is dat er stuifmeel via je handen in je ogen komt. 

Haren wassen 

Pollen kunnen blijven plakken in je haren, waardoor je langer last kunt houden van hooikoortsklachten. Was dus vaker je haren tijdens het pollenseizoen. Doe dit het liefst voor het slapen, zodat je zonder stuifmeelresten in bed stapt. 

Bed verschonen en kleren wassen 

Pollen blijven ook graag aan stoffen hangen. Gooi je kleding na een dag buiten te zijn geweest daarom direct in de was en verschoon het bed in het hooikoortsseizoen vaker. Je kunt je beddengoed ook luchten, maar doe dit dan wel alleen in de ochtend, wanneer de stuifmeelconcentratie het laagste is. 

Zonnebril op

Of de zon nou schijnt of niet: draag zoveel mogelijk een zonnebril als je last hebt van hooikoorts, om je lenzen te beschermen en af te sluiten van de pollen. 

Make-up 

Door het dragen van make-up kunnen je lenzen sneller vies worden en gaan irriteren. Probeer daarom tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk make-up op je ogen te dragen. Wil je toch een likje mascara op? Maak je dan pas op nadat je je lenzen hebt ingedaan. 

Lees ook: Hier moet je op letten als je make-up draagt met lenzen in

Daglenzen 

Heb je veel last van hooikoorts en draag je maandlenzen? Probeer dan om tijdens het hooikoortsseizoen over te stappen op daglenzen. Zo weet je zeker dat je elke dag een schone lens in doet zonder restjes stuifmeel.

Niet wrijven 

Is het stuifmeel toch via je lenzen in je ogen terechtgekomen? Probeer dan niet te wrijven bij jeuk. Dit maakt de irritatie alleen maar groter. Je kunt je lenzen beter uit doen en je ogen even met water spoelen of met een nat washandje schoonmaken om de jeuk te verlichten. 

Wennen aan pollen 

Je kunt je lichaam en ogen ook proberen te laten wennen aan pollen. Dat doe je door onbewerkte ‘rauwe’ honing te eten of drinken. Voeg bijvoorbeeld dagelijks een theelepel honing aan je kop thee toe. Het is wel belangrijk dat je lokale honing gebruikt, waarin het stuifmeel van windbloeiende bomen uit je directe omgeving zit. Let wel op als je heel gevoelig bent voor hooikoorts, dan kan de honing juist een aanval uitlokken. 

Speciale oogdruppels

Als je veel last hebt van jeuk en irritatie aan je ogen door de hooikoorts kun je ook speciale oogdruppels voor lenzen gebruiken. Deze bevochtigen je ogen niet alleen, maar beschermen ook tegen het stuifmeel. Als je heel gevoelig bent voor hooikoorts kun je je lenzen ook in doen met de oogdruppels. 

Bron | Hans Anders, 123lens, Gezondheidsnet
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant