Gezondheid

Met deze tips weet je zeker dat je een goed hoofdkussen koopt

hoofdkussen.jpg

Van stress en voeding tot blauw licht: er zijn verschillende factoren die je nachtrust kunnen beïnvloeden. Toch wordt één belangrijke factor vaak  over het hoofd gezien, namelijk het belang van een goed kussen.

Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een hoofdkussen?

Slecht advies

Als het gaat om het kiezen van een goed hoofdkussen, wordt er vaak geadviseerd om er eentje te kopen die past bij je slaaphouding. Onzin, vindt ergonoom Pascal Mannekens. “Er bestaat niet zoiets als één specifieke slaaphouding”, legt hij uit aan Het laatste nieuws. “De mens ligt niet de hele nacht muisstil, maar beweegt tijdens de slaap. Wie weet dommel je in op je zij, maar voor je het weet rol je op je buik en even later word je wakker op je rug. Het klopt dat je een dominante slaaphouding hebt – de meesten vallen in slaap op hun zij – maar vroeg of laat verandert iedereen van houding in bed.”

Afmetingen

Je keuze baseren op je slaaphouding heeft dus geen zin, maar waar moet je dan wel op letten? Volgens Mannekens kun je het beste voor een rechthoekig kussen gaan: “Eentje dat bijvoorbeeld zestig centimeter breed is en veertig centimeter diep. Daarnaast moet je rekening houden met twee parameters. Het hoofdkussen vormt het sluitstuk van je slaapsysteem, oftewel het samenspel van matras, bedbodem en kussen. Je hoofdkussen moet hier goed op afgestemd zijn.”

Lees ook: waarom je voor het slapengaan eigenlijk nog een glas water moet drinken

Lichaamsbouw

Ook je lichaamsbouw is volgens de ergonoom een belangrijke factoor. “Mensen die zwaargebouwd zijn of overgewicht hebben, kunnen het beste kiezen voor een kussen dat iets harder en dikker is. Dat zal voor hen ook een tikje comfortabeler aanvoelen. Aan het andere uiterste vind je magere mensen – vaak vrouwen – met weinig vet en spiermassa. Zij liggen beter op een zachte matras en dun hoofdkussen. Zeker als hun schouders breder zijn dan de taille.”

Nóóit doen

Bij het uitproberen van een hoofdkussen is het volgens Mannekens vooral belangrijk dat je hoofd niet te hoog ligt. “Stevig aan de nek, zacht aan de schedel. Zo ziet het ideale kussen eruit. Op die manier krijgen je nekwervels voldoende ondersteuning. Deze moeten immers in een rechte lijn liggen met je ruggenwervels.” Iets wat je volgens hem nooit moet doen, is twee kussens op elkaar leggen. “Dan ligt je hoofd gegarandeerd te hoog.”

Wat natuurlijk ook altijd meehelpt, is een goed dekbed. Met dit zachte dekbedovertrek van 100% katoen kom je elke avond heerlijk tot rust. 

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant