Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tips bij verkoudheid: wat kun je het beste doen als je verkouden bent?

tips-bij-verkoudheid-wat-kun-je-het-beste-doen-als-je-verkouden-bent.jpg

Als je een verkoudheid hebt opgelopen, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Maar wat kun je het beste doen als je verkouden bent? Hier wat handige tips bij een verkoudheid.

Waar wordt een verkoudheid door veroorzaakt?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende virussen die een verkoudheid kunnen geven. Dit betekent dat als je meerdere keren achter elkaar verkouden raakt, het elke keer om een ander type virus gaat. Zo’n virus komt via je neus binnen en wordt met het snot mee vervoerd naar de neuskeelholte. Omdat het slijmvlies in de neuskeelholte extra gevoelig is voor het verkoudheidsvirus, begint een verkoudheid meestal daar. Dit veroorzaakt vaak pijn of een ‘rauw’ gevoel in je neuskeelholte. De infectie breidt zich vervolgens uit naar de voorzijde van je neus, wat weer zorgt voor andere klachten zoals snotteren en een neusverstopping. Vervolgens gaat het naar de rest van je keelholte waardoor je lager in je keel last krijgt van pijn en je ook gaat hoesten.

Handige tips bij een verkoudheid

Als je een verkoudheid hebt opgelopen, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Maar wat helpt nu het beste tegen een verkoudheid? Wij hebben hier een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Honing

Hoewel er tegenwoordig heel wat middeltjes verkrijgbaar zijn tegen een verkoudheid, blijkt er eigenlijk maar één ding te zijn dat echt goed werkt, en dat is honing. Wetenschappers van de universiteit van Oxford hebben namelijk ontdekt dat mensen die verkouden zijn of keelpijn hebben meer baat hebben bij een theelepeltje honing, dan bij antibiotica of andere medicijnen uit de drogisterij. In dit artikel kun je daar meer over lezen.

Stomen

Iets wat ook goed helpt bij een verkoudheid, is even stomen boven een kom met warm water. Dit zal er niet voor zorgen dat de verkoudheid sneller weg is, maar het zorgt wél voor een verlichting van je klachten. Maak alleen niet de fout om hier menthol of zout door te doen. Dit kan je slijmvliezen in je neus juist éxtra irriteren, waardoor je uiteindelijk meer last kunt krijgen van je verkoudheid. Hou het daarom bij een kom met warm water en voeg niks toe.

Júist je neus ophalen en niet snuiten

Veel mensen denken dat het beter is om je snot weg te snuiten in plaats van het op te halen, maar volgens kno-arts René Poublon kun je toch echt beter je neus ophalen. Snot heeft namelijk een belangrijke functie: het houdt stofdeeltjes en ziekteverwekkers tegen die we bij elke inademing naar binnen zuigen. Die hopen zich op in het slijm dat wij vervolgens doorslikken. Het maagzuur breekt daarna de bacteriën in het slijm af. Als je hard je neus snuit, dan bestaat er de kans dat je snot de verkeerde kant op schiet en in een bijholte belandt, waardoor je weer risico loopt op een bijholteontsteking. “Als iets door de natuur naar achteren wordt getransporteerd, dan moet je het niet naar voren blazen,” aldus Poublon.

Veel thee drinken

Wat ook zeker helpt bij een verkoudheid, is lekker veel warme dingen drinken zoals thee of soep. Dit verzacht namelijk het niezen, hoesten en je verstopte neus. Daarnaast zorgen warme dranken ervoor dat het vastzittend vocht in je borst en holtes makkelijker loskomt, waardoor je een minder verstopt gevoel krijgt. Tot slot werkt het ook nog eens erg verlichtend bij keelpijn.

Vitamine C

Daarnaast kan het ook geen kwaad om extra op je vitamine C-inname te letten. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat dit helpt tegen ziektesymptomen, zijn er wél studies die aantonen dat vitamine C je verkoudheid kan verkorten. Zorg er daarom voor dat je lekker veel fruit eet en slik eventueel vitamine C bij.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | KNO.nl
Beeld | iStock

Ook interessant