Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tintelt je mond na het eten van bepaald fruit? Dít is waarom!

istock-599145152.gif

Begint je mond ook weleens te tintelen na een hap meloen en krijg je spontaan vollere lippen als je een hap van een appel neemt? Geen zorgen, je bent niet de enige!

Dit jeukende en tintelende gevoel wordt ook wel het Oraal Allergie Syndroom (OAS) genoemd. Het gevoel ontstaat meestal bij het eten van rauwe vruchten, groenten of noten.

Immuunsysteem

Wanneer je last hebt van hooikoorts of andere allergieën voor berken, gras of pollen, is het risico op AOS groter. Dit komt doordat je immuunsysteem het verschil niet ziet tussen pollen en de eiwitten die in rauwe vruchten, groenten of noten zitten.

Symptomen

AOS zorgt dus voor jeuk, tinteling of zwelling rondom je mond, lippen en tong. Er zijn ook andere symptomen, die vaak direct na het eten verschijnen en maximaal een uur aanhouden. Zoals: niezen, verstopte neus, netelroos, duizeligheid of diarree. Het kan ook voorkomen dat de allergie leidt tot kortademigheid, een benauwd gevoel in de keel of zelfs een allergische aanval. In dit geval is het verstandig om 112 te bellen.

Ik heb de symptomen, wat nu?!

Wanneer je deze symptomen herkent, betekent het niet dat je nooit meer deze vruchten of groenten kunt eten. Het is alleen belangrijk om goed op te letten tijdens het pollenseizoen. Eet je lievelingsfruit of -groente dan eens bevroren, gekookt of gepeld, dat kan irritaties flink verminderen. Goed om te onthouden: een allergie kan zomaar ontstaan, dus wees voorzichtig als je last hebt van bovenstaande symptomen.

Diepvriesfruit even gezond als vers fruit?

En dan vraag je je vast af: zitten er in ingevroren fruit eigenlijk wel evenveel vitaminen als in verse vruchten? Wel volgens onderzoekers van de Universiteit van Georgia in de VS: bevroren fruit zou net zo veel vitaminen bevatten als de verse variant. Sterker nog: tijdens het onderzoek waren er zelfs voorbeelden te vinden van fruit uit de vriezer dat méér vitaminen bevatte. Weten om welk fruit het dan gaat? Dat lees je hier >

Bron |  popsugar.com
Beeld | iStock

 

Ook interessant