null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tintelingen en een doof gevoel: hoe (on)schadelijk is een slapende arm?

Wakker worden met een slapende arm of andere 'verlamde' ledematen is allesbehalve comfortabel. Maar kan het ook kwaad? Hoe kom je aan zo'n tintelende arm of slapend been? En vooral: hoe kom je er snel weer vanaf?

Als je wakker wordt met een slapende arm (of voet) is dat best vervelend. Vooral als je net die ochtend óók nog eens haast hebt. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over. Wist je trouwens dat de medische term voor het verschijnsel van slapende ledematen transient paresthesia is? Weer wat geleerd.

Slapende arm door beknelde zenuwen

Een slapende arm - of voet, of wat dan ook - ontstaat door een tijdelijk slechte doorbloeding. Dit komt vaker voor in je ledematen, omdat de gevoelszenuwen daar relatief lang zijn. Door een afknelling worden de elektrochemische pulsen – signalen van en naar een bepaald lichaamsdeel – niet goed doorgegeven via de zenuwen. Zo verliezen je hersenen gedeeltelijk het contact. Door de verslechterde bloedvoorziening wordt je arm of been bovendien slap. Het tintelende gevoel ontstaat doordat sommige zenuwen geen en andere zenuwen juist ineens heel veel signalen doorgeven. Als je een slapende arm hebt, zijn je zenuwen dus eigenlijk in de war.

Diepe slapers zijn gevoeliger

Je bent extra gevoelig voor tijdelijke 'armverlamming' als je diep slaapt, veel op je zij ligt of ’s nachts een ongebruikelijke houding aanneemt – je slaapt bijvoorbeeld met je armen boven je hoofd. Dan krijg je eerder een afknelling, dus eerder een slapende arm. Ook (heel) dunne mensen hebben vaker last van slapende ledematen. Als bloedvaten een aantal scherpe bochten moeten maken terwijl ze dicht tegen het bot liggen, raken ze eerder bekneld. Mensen met weinig onderhuids vet, hebben dat dus juist sneller - en daardoor vaker een slapende arm.

Alcohol: verlammend effect

Wie een paar wijntjes op heeft, zal ook eerder wakker worden met een slapende arm. Alcohol heeft in dit geval letterlijk een verlammende werking van je ledematen. Omdat je met drank op vaster slaapt, is de kans namelijk groter dat je langdurig een bepaalde houding aanneemt. En dat vergroot de kans op slapende arm, voet, wang of been.

Oplossing voor slapende arm

Gelukkig hoef je je meestal geen zorgen te maken om dit soort tijdelijke verlammingen. Een totale afknelling van je arm komt namelijk vrijwel nooit voor als je gewoon lekker slaapt. De oplossing voor een slapende arm is ook vrij eenvoudig: tintelt je voet of hand, beweeg die dan rustig. Dan trekt de rare sensatie vanzelf weer weg. Soms helpt het om de huid te masseren zodat de doorbloeding op gang komt.

Ga, wanneer je been of voet slaapt, er wel pas op staan als het goed en 'gewoon' voelt. Dit om ongelukken te voorkomen, want je kunt er doorheen zakken. Gaat het weer goed? Probeer dan niet te lang met je benen over elkaar te zitten: vaak is een verkeerde zithouding de oorzaak van slapende voeten en benen.

Vaak een slapende arm?

Blijf je geregeld last houden van tintelende ledematen? Neem dan contact op met de huisarts. Het kan namelijk ook worden veroorzaakt door een vitamine B12-tekort; zo'n 5 tot 10 procent van de Nederlanders heeft hier last van. Daarnaast kunnen meerdere aandoeningen de reden zijn. Zo komt een slapende hand vaak voor bij het carpaal tunnelsyndroom en kan een hernia een slapende arm veroorzaken.

Ook als je diabetes of een traagwerkende schildklier hebt, kun je meer last hebben van slapende ledematen. Heb je last van gevoelsverlies of een gebrek aan spierkracht in de slapende arm? Dan is het ook verstandig om een afspraak te maken met de dokter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Fysionieuws, NRC, Gezondheidsnet

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 10 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een dossier starten als zzp'er, drie vrouwen over hun uiterlijk toen en nu, dé modetrends van dit voorjaar, een interview met Adriaan van Dis en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden