Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Tijdens kantooruren wordt elke 3 minuten een abortus uitgevoerd’

elke-3-minuten-abortus.jpg

Een werkgroep van gynaecologen maakt zich zorgen over het aantal abortussen in Nederland. Volgens de vrouwenartsen hebben veel vrouwen een ‘ongefundeerde’ afkeer van hormonen. Zo maken vooral jonge vrouwen steeds vaker gebruik van onbetrouwbare ovulatie-apps om een zwangerschap te voorkomen.

Volgens berekeningen van de Intra-groep, een onafhankelijke werkgroep van Nederlandse gynaecologen, wordt in Nederland tijdens werktijd iedere drie minuten een abortus uitgevoerd. Dit is geen stijging ten opzichte van eerdere jaren, maar óók geen daling. En opvallend: de groep vrouwen die naar de abortuskliniek komt, wordt steeds ouder. Zo werden tot 2015 de meeste zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd bij vrouwen tussen 20 en 25 jaar. Daarna vond een verschuiving plaats naar 25 tot 30 jaar, en nam ook in de leeftijdscategorie dertig tot veertig jaar het aantal abortussen toe. “Met alle voorlichting en beschikbare anticonceptie in ons land moet dat toch beter kunnen,” vindt Khansa Soufidi, werkgroeplid en gynaecoloog in het Women’s Health Care Center in Amsterdam.

Abortus door afkeer van hormonen

Dat steeds meer ‘oudere’ vrouwen zich bij de abortuskliniek melden, wijt de werkgroep onder andere aan ‘pilmoeheid’. “Een ongefundeerde afkeer van hormonen weerhoudt steeds meer vrouwen ervan om betrouwbare anticonceptie te gebruiken,” vertelt de gynaecoloog. “De afgelopen jaren is er in de media veel geschreven en gezegd over het gebruik van hormonen in de overgang en de mogelijke gevaren hiervan. Alle hormonen en de toepassingen ervan worden op één hoop gegooid, zijn uit hun verband gerukt of uit de context gehaald. Het resultaat is dat het gebruik van hormonen zonder enige nuancering in een kwaad daglicht is komen te staan, en er vervolgens voorbij wordt gegaan aan de nuttige of zelfs noodzakelijke toepassingen ervan. Op deze manier ontzeggen vrouwen zichzelf onnodig veilige en effectieve anticonceptie en bovendien ook hormoontherapie voor andere doeleinden, zoals in de overgang.”

Ovulatie-apps

In plaats daarvan zien Soufidi en haar collega’s dat het gebruik van ovulatie-apps steeds populairder wordt, vooral onder jonge vrouwen. Zo’n app geeft aan wanneer je het meest vruchtbaar bent. Handig hulpmiddel voor als je zwanger wilt worden, maar een zeer onbetrouwbare methode om een zwangerschap te voorkómen, waarschuwt de gynaecoloog. “Zéker als je nog wat jonger bent, want dan ben je nog hartstikke vruchtbaar.” Zelfs condooms zijn minder betrouwbaar dan veel mensen denken: je hebt nog altijd 24 procent kans om zwanger te worden. “Daarom wordt geadviseerd om er altijd zaaddodend middel bij te gebruiken en niet te vrijen rond je vruchtbare periode. Maar dat weten veel vrouwen niet.”

Emotioneel afgevlakt door de pil

Toch heeft de gynaecoloog begrip voor vrouwen die geen zin hebben om (nog) jarenlang de pil te blijven slikken. Zo is bekend dat de combinatiepil, waar de twee hormonen progestageen en oestrogeen inzitten, wel invloed kan hebben op je gemoed. “Deze twee hormonen zorgen ervoor dat je natuurlijke cyclus wordt onderdrukt. Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze er emotioneel vlakker van worden. Na een tijdje kan dat heel erg gaan tegenstaan.”

Hormoonspiraal

Zelf adviseert Soufidi vrouwen daarom vaak een hormoonspiraaltje, zoals de Mirena of de nieuwe, nog lichter gedoseerde Kyleena. Deze geeft maar één hormoon af, laat je natuurlijke cyclus met rust en is nog betrouwbaarder ook (je kunt hem namelijk niet vergeten). “Een hormoonspiraal wordt in de baarmoeder ingebracht en geeft elke dag een kleine hoeveelheid van alleen het hormoon progestageen af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd, zodat er geen eitje kan innestelen. Maar je hormonale cyclus gaat in principe gewoon door, in tegenstelling tot met de pil (hierbij komt ook geen eicel meer uit je eierstokken vrij, red.). De hoeveelheid progestageen is bovendien een stuk kleiner dan die je elke dag met de pil binnenkrijgt. De Kyleena geeft zelfs een nóg kleinere dosis af.”

Minder heftige bloedingen

Het hormoonspiraal heeft nog een bijkomend voordeel. Doordat er immers weinig slijmvlies afgebroken hoeft te worden, zul je veel minder menstrueren. Soms treedt er zelfs helemaal geen menstruatie meer op. Vooral voor vrouwen die tegen de overgang aanzitten, kan dit prettiger zijn, aldus de gynaecoloog. “Als vrouwen ouder worden, merken ze vaak dat hun bloedingen heftiger worden. Met een hormoonspiraal heb je daar veel minder last van.”

Realistisch zijn

Wil je helemaal geen hormonen meer in je lijf? Dan kun je ook kiezen voor een koperspiraal. Dit heeft alleen als nadeel dat je er heftigere bloedingen en meer buikpijn van kunt krijgen. Dit komt omdat het koperspiraal het slijmvlies meer prikkelt dan gewoonlijk. “Geen één anticonceptie heeft alleen maar voor- of nadelen,” relativeert Soufidi. “Dat maakt het ook zo ingewikkeld voor vrouwen. Want wat moet je kiezen? Huisartsen zouden vrouwen hier beter over moeten informeren. Vaak ontbreekt de tijd hiervoor. Tegelijkertijd moeten we als vrouwen ook realistisch zijn. Dé perfecte anticonceptie bestaat niet. Als je niet bereid bent om eventuele ongemakken voor lief te nemen, dan moet je je misschien  laten steriliseren.”

Foto | iStock

Ook interessant