null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Tijd voor een nieuwe hobby? Zó gezond is haken

Lig jij de laatste tijd steeds vaker tot in de nachtelijke uurtjes schaapjes te tellen? Dan is het slim om een haaknaald en garen erbij te pakken. Haken blijkt namelijk onder andere voor je nachtrust hartstikke gezond te zijn. Maar er is meer. We hebben vijf gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet.

Kun je wel wat zelfvertrouwen gebruiken? Haken maar!

Haken is gezond

In een onderzoek uit 2018 vroegen wetenschappers meer dan 8000 hakers naar hun hobby. Ze ontdekten dat maar liefst 90 procent van de ondervraagden het gevoel had er rustiger van te worden. Ook gaf 82 procent aan zich gelukkiger te voelen en vond 70 procent dat het hun geheugen en concentratie hielp te verbeteren.

“De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat haken veel positieve voordelen biedt voor mensen op het gebied van welzijn”, zo vertelt een van de hoofdonderzoekers, dokter Pippa Burns. “Mensen zouden het dan ook kunnen gebruiken als een vorm van zelfzorg.” Of dat nu voor mensen met stressklachten, een angststoornis, adhd en/of een posttraumatische stressstoornis is.

Goed voor je geheugen

Zoals de studie al aantoonde hadden veel van de ondervraagden het idee dat haken ook hun geheugen en concentratie verbeterden. En dat gevoel kan goed kloppen. Wanneer je beide handen gebruikt, moeten je hersenen namelijk harder werken. Daardoor is het een goede training voor je brein. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt en het haken echt leuk vindt, dan maken je hersenen dopamine aan. En dat stofje werkt weer tegen geheugenverlies. En dat maakt haken hartstikke gezond voor je hersenen.

Oppepper voor je zelfvertrouwen

Wanneer je begint met haken is het misschien nog lastig, maar oefening baart kunst. Dat zorgt er niet alleen voor dat je haakwerkjes er steeds beter uit gaan zien, maar doordat je telkens kleine successen behaalt en beter wordt krijg je ook steeds meer zelfvertrouwen. Is haken niet je ding? Dan hebben we goed nieuws; ook bij andere hobby's zoals piano spelen of breien kan je zelfvertrouwen groeien als je steeds beter wordt.

Ook de waardering die je van anderen krijgt wanneer je je zelfgemaakte haakwerk (of het resultaat van een andere hobby) laat zien geeft je zelfvertrouwen een oppepper.

Lees ook: 7 hobby’s die vroeger suf waren, maar nu juist hartstikke hip zijn

Beter slapen door haken

Zoals gezegd blijkt haken ook voor je nachtrust hartstikke gezond. Volgens de American Counseling Association kunnen de eenvoudige, repetitieve bewegingen die de techniek zo typeren ervoor zorgen dat je lichaam en geest ontspannen, zodat je makkelijker inslaapt. Genoeg redenen dus om het ook eens te gaan proberen, als je dat niet al deed.

Geen stress

Als laatste verlagen creatieve hobby's, zoals haken en breien, je stressniveau. Door even niet met verplichtingen bezig te zijn, ontspant je lichaam. Ook is het een goede afleiding tegen piekeren. Hierdoor heb je even geen stress aan je hoofd. Dit effect kan je na een stukje haken nog dagenlang ervaren. Daarnaast blijkt dat het uitoefenen van een hobby je een veel groter geluksgevoel geeft dan bijvoorbeeld televisiekijken.

Bron | Het Laatste Nieuws, Breiclub, Vriendin

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil je al die gezondheidsvoordelen van haken zelf ervaren? Margriet 27 ligt nu in de winkel met daarin alles over haken & knopen, inclusief 10 DIY’s. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden