Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met déze tips zorg je ervoor dat de tijd sneller lijkt te gaan

met-deze-tips-zorg-je-ervoor-dat-de-tijd-sneller-lijkt-te-gaan.jpg

Hoe kan het toch dat de ene dag een week lijkt te duren, terwijl de andere dag zó voorbij vliegt? Vooral nu we met z’n alleen veel thuis zijn, en toch een beetje in de ‘wachtstand’ zitten, lijkt er ineens dubbel zoveel uur in een dag te zitten. Hoe zit dat, en is er een manier om de tijd sneller te laten gaan?

Of nou ja, om de tijd sneller te doen líjken gaan, natuurlijk. Toveren kunnen we helaas nog steeds niet.

Het ervaren van tijd

Hoewel bijna iedereen ter wereld op dezelfde manier tijd meet, door middel van; minuten, uren en dagen, kan het per dag verschillen op welke manier je tijd waarneemt. Dit heeft te maken met hoe je je voelt, en op welke manier je je tijd doorbrengt. “Dat is het fascinerende aan tijd: het is beide objectief en subjectief waar te nemen,” zegt psycholoog Logan Jones hierover tegen MGB. Tijd zelf is meetbaar, maar de manier waarop we tijd ervaren is dat niet.

Onze perceptie van tijd

Op een normale dag komt onze perceptie van tijd grotendeels overeen met de manier waarop we tijd meten op de klok en kalenders. Een minuut voelt als een minuut, en een uur als een uur. Maar wanneer onze standaard routine wordt onderbroken, is het lastiger om tijd op een normale manier waar te nemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we iets anders doen dan normaal (naar het pretpark), juist helemaal niets doen (een trage dag op werk) of een intense emotie ervaren.

Langzamer tijdens stress

Negatieve emoties als stress spelen een belangrijke rol in onze perceptie van tijd: de minuten lijken veel langzamer weg te tikken. Dit gebeurt uit zelfbescherming: normaal is het in stressvolle situaties handig wanneer de tijd langzamer lijkt te gaan. In een gevaarlijk moment heb je dan meer tijd om op een strategische manier te reageren. Helaas werkt dat hetzelfde wanneer je zenuwachtig in de wachtkamer voor de tandarts zit, en dan wil je nu juist niét dat de tijd langzaam gaat.

De tijd sneller laten gaan

Niet zo gek dus, dat we in deze stressvolle situatie het gevoel hebben dat de dagen ineens een stuk langer duren. En dat terwijl we zó graag willen dat deze crisis snel voorbij gaat en we ons normale leven weer kunnen oppakken. Hoe zorg je ervoor dat de dagen niet zo lang lijken te duren? De onderstaande activiteiten kunnen helpen.

1. Creëer een routine

Volgens een onderzoek uit het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Psychology lijkt de tijd een stuk sneller te gaan wanneer je je houdt aan een dagelijkse routine. Hoe automatischer onze handelingen zijn, hoe minder we na hoeven te denken bij wat we doen. Hierdoor zijn we ons minder bewust van hoe we onze tijd besteden, en lijken de uren voorbij te vliegen.

2. Houd jezelf bezig

Logisch natuurlijk, maar je hebt geen tijd om op de tijd te letten wanneer je iets aan het doen bent. De uren gaan dus sneller wanneer je jezelf bezig houdt, dan wanneer je op de bank naar de klok ligt te staren. Dit heeft te maken met ‘de dichtheid van de menselijke ervaring’, een theorie van een socioloog aan het Eckert College. Hoe minder we aan het doen zijn, hoe hoger de dichtheid van onze ervaring. Verveling zorgt ervoor dat we ons naar binnen keren, en iédere gedachte en impuls in volledigheid meekrijgen. Zo gebeurt er voor je gevoel heel veel, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo is. Hierdoor lijken de uren en dagen een stuk langzamer te gaan. Wanneer je iets doet, ben je je veel minder bewust van wat er in je hoofd en om je heen gebeurt, waardoor de uren weer voorbij vliegen.

3. Doe iets met een doel

Time flies when you’re having fun’, is een bekende uitspraak. Dat is zeker waar, maar de type activiteit kan ook nog veel verschil maken. Volgens onderzoek uit Psychological Science zijn het doelgerichte activiteiten die de tijd het meest doen versnellen. Omdat je naar een doel of beloning toewerkt, ben je daar zo op gefocust dat je de minuten en uren minder heftig ervaart.

4. Verbeter je humeur

Zoals net al uitgelegd, zorgt stress en verveling ervoor dat de minuten voorbij lijken te kruipen. Een goed humeur is dus dé sleutel voor voorbij vliegende tijd. Doe dingen die je leuk vindt, zoals: muziek luisteren, wandelen, of nieuwe dingen proberen. Een belletje naar een vriendin of familielid kan ook je humeur verbeteren, dus zorg ervoor dat je dagelijks sociaal contact hebt. Dat is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid.

Genieten van deze tijd

Maar: wees er niet té gefocust op en focus ook genoeg op het hier en nu. Het leven gaat al snel genoeg voorbij, dus het is zonde als we niet volop van iedere dag genieten. Zelfs nu we misschien niet alle dingen kunnen doen die we leuk vinden, kunnen we onze dagen nog steeds op een waardevolle manier doorbrengen. Leer iets nieuws, of geniet van deze extra tijd met je gezin. Dan komt het ‘normale leven’ vanzelf weer.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant