Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tienduizenden ex-coronapatiënten lopen bij fysio vanwege langdurige klachten

fysio-overvol-door-tienduizenden-ex-coronapatienten.jpg

Na een besmetting met het coronavirus kan de nasleep nog langdurig aanhouden. Dat resulteert in tienduizenden ex-coronapatiënten die met klachten onder behandeling staan bij de fysio. Sinds de jaarwisseling is het aantal patiënten al ruim verdubbeld en gaat het om zo’n 60.000 tot 75.000 patiënten. 

Naar verwachting zal de druk op fysio’s de komende tijd alleen nog maar verder oplopen. 

Tienduizenden ex-coronapatiënten bij de fysio

Van oververmoeidheid, ademhalingsproblemen, verloren spiermassa tot psychische problemen: tienduizenden ex-coronapatiënten hebben langdurige klachten waarvoor ze bij de fysio komen. Eind vorig jaar liepen naar schatting 28.000 ex-coronapatiënten bij de fysiotherapeut, maar op basis van een berekening van de gegevens van het Landelijke Database Fysiotherapie gaat het nu al om ruim 60.000 patiënten. KNGF-voorzitter Guido van Woerkom laat aan het AD weten enorm geschrokken te zijn van de cijfers. ‘Het is duidelijk dat de zorg voor Covid-patiënten zich nu verplaatst naar de eerste lijn, en naar de fysiotherapie in het bijzonder.’, aldus Van Woerkom. 

Verdere toename

Van Woerkom verwacht dat het aantal ex-coronapatiënten, dat fysiobehandelingen nodig heeft de komende tijd, nog verder zal toenemen. Dat komt omdat veel mensen die in de derde golf corona hebben gekregen nog moeten komen. En dat terwijl de verdubbeling sinds de jaarwisseling nu al zorgt voor overvolle praktijken. De druk op de fysio’s is dus hoog. Volgens de cijfers van de KNGF is het aantal mensen dat met langdurige coronaklachten loopt al minimaal even groot als het aantal mensen dat in het ziekenhuis heeft gelegen. 

Lees ook: Herstelzorg ex-coronapatiënten alleen vergoed na verplichte deelname onderzoek, hoe zit dat?

Behandeling 

Doordat verschillende ex-coronapatiënten meestal ook verschillende klachten hebben, is de juiste behandelmethode voor een patiënt vaak nog zoeken. Ook zijn naast de fysio vaak psychologen, logopedisten, ergotherapeuten of diëtisten nodig om een ex-patiënt echt beter te maken. Daarnaast hebben ex-coronapatiënten vaak langer en frequenter behandelingen nodig, in vergelijking met de reguliere patiënten. De behandelduur is gemiddeld tachtig dagen. De mensen die bij de fysiotherapeut lopen zijn van alle leeftijden en volgens fysiotherapeut Anne-Loes van der Valk zijn het voor tachtig procent patiënten die thuis hun besmetting uitzaten, en niet in het ziekenhuis hebben gelegen. 

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant