Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is het grote misverstand over de ticstoornis Gilles de la Tourette

dit-is-alles-wat-je-wilt-weten-over-de-ticstoornis-gilles-de-la-tourette.jpg

De neuropsychiatrische aandoening Gilles de la Tourette komt bij ongeveer één op de honderd mensen voor, maar er is nog altijd veel verwarring over wat deze ticstoornis nou écht precies is.

Veel mensen denken namelijk dat mensen met Tourette altijd schelden en vloeken, terwijl slechts vijftien procent van de mensen met deze aandoening ook écht die tic hebben.

Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette, of kortweg Tourette, is een neuropsychiatrische aandoening. Deze ticstoornis komt naar schatting bij één op de honderd mensen voor, maar veel van hen weten het niet. Zij hebben namelijk zo’n lichte mate van het syndroom dat ze niet eens weten dat het Tourette zou kunnen zijn.

Tics

Een belangrijk – en het bekendste – kenmerk van Gilles de la Tourette is het hebben van tics. Welke tics iemand heeft verschilt per persoon, en die tics kunnen ook weer veranderen. De bekendste zijn de beweging- en geluidstics: plotselinge, snelle, niet-ritmische en steeds terugkerende bewegingen of geluiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan knikken met het hoofd, extreem knipperen, kuchen, of roepen van woorden. Hieronder valt ook de bekende tic die vaak genoemd wordt bij Gilles de la Tourette: de scheld- en vloektic. Deze komt echter maar bij vijftien procent voor.

Daarnaast zijn er ook gedachtentics, waar je als buitenstaander vaak maar weinig van merkt. Dat zijn bijvoorbeeld woorden die herhaald worden in gedachten, of iemand die constant woorden bedenkt met een bepaalde beginletter. Hoewel tics het bekendst zijn, zijn er ook andere kenmerken die bij Tourette horen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan angst, depressiviteit, woede, moeite met concentreren en impulsiviteit.

Oorzaak

Hoe de ticstoornis ontstaat, is nog niet precies bekend. Wat specialisten wél weten, is dat de genen een rol spelen. “In de diepe kernen in de hersenen vindt een mismatch plaats tussen het hersengebied dat de beweging activeert en het gebied dat de beweging remt”, zegt neuroloog Agnes Wertenbroek tegen NU.nl. Ook dopamine speelt een rol, omdat het gehoor geven aan die impulsen een goed gevoel geeft. Tóch is het niet zo dat mensen er voor kiezen om tics te hebben en dus dat gevoel te krijgen; ze kunnen het niet tegenhouden.

Behandeling van Tourette

Gilles de la Tourette is niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Op die manier is er meestal goed te leven met het syndroom, al kan het lastig zijn omdat tics voorkomen zonder dat je het wilt laten gebeuren, en je er zelf niet verantwoordelijk voor bent. Mensen met deze aandoening kunnen bij verschillende specialisten terecht.

Omdat het een neuropsychiatrische aandoening is, kan behandeling plaatsvinden bij een neuroloog, psycholoog of psychiater, afhankelijk van de klachten. De eerste behandeling is meestal gedragstherapie, waardoor tics verminderd kunnen worden. Ook medicatie kan een oplossing zijn, waardoor er makkelijker te leven is met de Tourette.

Ernstige Tourette

Bij ernstige Tourette, waarbij personen een lage levenskwaliteit hebben door de aandoening, kan diepe hersenstimulatie een uitkomst zijn. Dit is een neurochirurgische behandeling. Daarbij worden diep in de hersenen speciale elektroden geplaatst die zijn aangesloten op een inwendige stimulator, vergelijkbaar met een pacemaker.

Meer weten over Tourette, brengt ons in staat om ook beter met mensen die de aandoening hebben om te gaan. Hoe meer begrip, hoe beter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Stichting Gilles de la Tourette, NU, PsyQ
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant