Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Thuiswerken werkt lang niet voor iedereen

thuiswerken-werkt-lang-niet-voor-iedereen.jpg

Vier van de tien Nederlanders die thuiswerken, vanwege de coronacrisis, werken thuis langer door dan ze normaal op kantoor zouden doen. Dat meldt LinkedIn op basis van een onderzoek onder meer dan duizend thuiswerkende professionals in Nederland.

Meer werkstress dan normaal

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 31 procent van de thuiswerkers meer werkstress dan normaal ervaart. Ook beweegt bijna de helft van de thuiswerkers minder dan voorheen. Daarnaast blijkt concentratie een flinke uitdaging: 37 procent kan zich thuis moeilijker focussen en meer dan een kwart krijgt minder werk gedaan. Het is niet bekend of de bovengenoemde thuiswerkers, naast hun eigen werk, ook bijvoorbeeld de thuisscholing van hun kinderen op zich moeten nemen. 

Thuiswerken past bij je, of niet

Kiki de Jonge, universitair docent organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, benadrukt dat praktische omstandigheden een grote invloed hebben op werkstress en langer doorwerken. “Heb je een goede werkomgeving, kun je in rust werken zonder afleiding? Ook verschilt het per persoon of thuiswerken bij je past of niet.” Er zijn tenslotte mensen die juist heerlijk varen bij sociale interacties met collega’s op kantoor en van meeting naar meeting lopen. Terwijl er ook weer mensen zijn die sinds het thuiswerken erachter zijn gekomen dat Zoom-meetings en niemand anders zien, niks voor hen is.

Positieve effecten

Maar ook de coronacrisis zelf is aanleiding tot het ervaren van extra stress. “Vragen als ‘hoelang duurt het nog?’ of ‘welke impact zal de crisis gaan hebben op mij en mijn werk?’ leven nu natuurlijk bij veel mensen”, aldus De Jonge.

LinkedIn vond ook positieve effecten van thuiswerken. Een derde van de Nederlandse werknemers ervaart bijvoorbeeld meer quality time met kinderen of het gezin, doordat ze meer thuis zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nationale Zorggids
Beeld | iStock

Ook interessant