Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom thuisisolatie kan zorgen voor constipatie en een opgeblazen buik

stoelgang.jpg

Als je niet binnen de groep van mensen met vitale beroepen valt, breng je ongetwijfeld veel meer tijd thuis door dan je anders zou doen. Misschien merk je dan ook wel dat je darmen daar niet echt vrolijk van worden. Ondanks dat je hetzelfde eet als anders, hebben veel mensen sinds ze meer thuis zitten last van constipatie en een opgeblazen gevoel. Hoe zit dat?

Het blijkt dus niet te komen doordat je misschien íets te veel aan het snacken bent tussen je maaltijden door.  

Vier factoren

Diëtist en stoelgang-specialist dr. Megan Rossi vertelt aan Women’s Health dat het niet zo gek is dat veel mensen ineens problemen hebben met hun stoelgang. Er zijn namelijk vier factoren die veel invloed hebben op hoe goed je maag en darmen werken: je dieet, stress, ochtendritueel en beweging. En bij veel van ons, zijn ál die dingen veranderd sinds het coronavirus in ons land is. Niet zo gek dus dat je ineens merkt dat je nu last hebt van verstopping of een opgeblazen buik.

Schaamte

Langer uitslapen, niet naar je werk hoeven en ineens ál je huisgenoten of familie thuis, het zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op jouw stoelgang. Sommige mensen hebben volgens de diëtist enorm last van schaamte rondom poep, en vinden het daarom lastiger om naar de wc te gaan wanneer andere mensen ook in huis zijn. Maar toch is het belangrijk om dat wel te doen, want niet gaan wanneer je wel drang hebt kan voor oncomfortabele problemen zorgen. Dan wordt er in je darmen namelijk meer vocht opgenomen, waardoor je ontlasting steeds droger wordt.

Lees ook: Waarom vrouwen zich zo schamen voor scheten en zweten

Constipatie

Nu kun je dus – ook zonder grote veranderingen in je dieet – ineens last hebben van constipatie terwijl je daar eerder geen problemen mee had. Heb je last van constipatie? Dan raadt ze aan om voldoende te bewegen. Of dat nou het volgen van een yoga-video is via YouTube of een wandeling in de avond maakt niet zo veel uit, als je maar dagelijks dertig minuten actief bent. Ook is het verstandig om wat vezels aan je dieet toe te voegen, bijvoorbeeld door pruimen te eten of lijnzaad aan je ontbijt toe te voegen. Als je zorgt dat je daarbij voldoende drinkt, zul je merken dat toiletbezoeken een stuk gemakkelijker gaan.

Opgeblazen buik

Meer last van een opgeblazen buik dan anders? Ook dat heeft waarschijnlijk te maken met één van de vier belangrijkste factoren. Heb je misschien onbewust wel iets veranderd aan je dieet, omdat je zo min mogelijk naar de supermarkt wilt gaan? Veel mensen kiezen nu bijvoorbeeld eerder voor linzen of kikkererwten door hun lange houdbaarheid, maar deze peulvruchten kunnen wel voor een opgeblazen gevoel of winderigheid zorgen. Daarnaast is het ook hierbij volgens Rossi weer belangrijk om voldoende in beweging te blijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant