Theeleuten opgelet: meer thee drinken kan ervoor zorgen dat je langer leeft Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Theeleuten opgelet: je leeft mogelijk langer door thee te drinken

Thee is het perfecte drankje om even heerlijk mee tot rust te komen, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een boek of op een terras. Maar dat kopje thee wordt nog even wat fijner als je hoort dat de warme drank ook nog eens goed is voor je gezondheid.

Mogelijk langer leven door thee drinken

Dat water en thee drinken goed voor je is, weet je misschien al wel. Je lichaam heeft het vocht nodig om goed te functioneren en dus wordt aangeraden om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Maar uit een groot onderzoek blijkt nu ook dat mensen die thee drinken mogelijk langer leven. Eerder werd al onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van bijvoorbeeld groene thee, maar nu blijkt dat ook zwarte thee goed voor je gezondheid is.

Het onderzoek

Aan het onderzoek van het U.S. National Cancer Institute deden bijna een half miljoen mannen en vrouwen in de leeftijden van 40 tot 69 jaar mee. Hen werd gevraagd naar hun gewoontes op het gebied van theedrinken, waarna ze veertien jaar lang gevolgd werden. De onderzoekers hielden hierbij rekening met bepaalde factoren die van invloed kunnen zijn, zoals gezondheid, roken, alcoholgebruik, voeding, leeftijd, ras en geslacht.

En de conclusie van het onderzoek is veelbelovend. Mensen die meer thee drinken (twee of meer kopjes per dag), zien een duidelijk voordeel: ze hebben 9 tot 13 procent minder kans op overlijden dan mensen die geen thee drinken. Opvallend was dat de temperatuur van de thee of het toevoegen van melk of suiker geen verschil maakt. Je kunt je kopje thee dus gewoon drinken op de manier die jij het liefst hebt.

Kanttekening

Een andere belangrijke kanttekening is dat het hierbij om een observatie gaat. Het gaat om het analyseren van gewoontes en gezondheid, maar of het écht door thee komt is natuurlijk de vraag. Het kan ook dat theeleuten iets anders doen wat hen gezonder maakt. Het is dus belangrijk om conclusies als deze voorzichtig toe te passen.

Bron | NBC, ACP Journals

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden