Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Thee voor een goede nachtrust: kun je er echt beter van slapen?

istock-thee-slapen.jpg

Je vindt ze al lang niet meer alleen in reformwinkels. Ook in supermarkten kun je allerlei kruidentheetjes kopen die een goede nachtrust beloven. Maar helpen ze ook bij slapeloosheid? Een Duitse consumentenorganisatie zocht het uit. 

Veel soorten ‘slaapthee’ bevatten valeriaanwortel. Dit kruid wordt al eeuwen ingezet bij slaapproblemen en stressklachten. Maar als je aan slapeloosheid lijdt, dan heeft het volgens slaapexperts van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest weinig zin om dit kruid in thee te drinken. Dit schrijft de Nederlandse Consumentenbond in haar Gezondgids.

Werkzaamheid valeriaan niet aangetoond

De Duitse slaapdeskundigen verzamelden alle studies naar valeriaanwortel in thee die ze konden vinden. Ze wilden weten hoe vaak was aangetoond dat het kruid daadwerkelijk helpt bij slapeloosheid. Na hun grondige analyse kwamen ze tot de conclusie dat de werkzaamheid van valeriaan, in wetenschappelijke studies, onvoldoende is aangetoond.

Vast theeritueel kan wel helpen

Toch kan het volgens de consumentenorganisatie wel degelijk helpen om voor het slapengaan een kop kruidenthee te drinken – welke dan ook. Zo kan een vast theeritueel ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt. Doordat het een dagelijkse gewoonte is, herkent je lichaam het ritueel en komt het automatisch in een soort rustmodus. Hierdoor zul je beter slapen, aldus een slaapexpert. Drink echter liever geen zwarte thee of groene thee vlak voor het slapengaan. Deze theesoorten bevatten weliswaar gezonde flavonoïden (antioxidanten), maar ook cafeïne.

Bron | Consumentenbond, DAZ.online
Foto | iStock

Ook interessant