Thee is goed voor de gezondheid en verkleint de kans op een heupfractuur
Naast dat een warme kop thee lekker is op de koude dagen, is het drinken van thee ook nog eens goed voor je gezondheid. Uit een onderzoek van University of Leeds blijkt dat regelmatig thee drinken de kans op een heupfractuur verkleint.
Een heupfractuur komt vaak voor bij ouderen. Wereldwijd wordt maar liefst achttien procent van de vrouwen en zes procent van de mannen hierdoor getroffen en door de vergrijzing zal het aantal gevallen alleen nog maar stijgen: van 1,26 miljoen in 1990 tot 4,5 miljoen in 2050. Wanneer je een heupfractuur oploopt, heb je ook een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals verminderde mobiliteit en sneller vatbaar zijn voor ziektes.
Heupfracturen
Hoe groot het risico is op een heupfractuur, hangt ook af van je genen en van je leefstijl. Zo is er in het onderzoek een link gelegd met je voedingspatroon. Wanneer je voldoende calcium, vitamine D, eiwitten en dus thee binnenkrijgt, heb je minder kans op heupfracturen, waar alcohol, vitamine A en cafeïne dat risico juist verhogen.
Voedingswetenschappers ontdekten dat vrouwen die vijfentwintig gram eiwit per dag binnenkrijgen, gemiddeld veertien procent minder kans hebben op een heupfractuur. Daarbij ontdekten ze ook dat elke extra kop thee die vrouwen drinken, gelijk staat aan een risicovermindering van vier procent. Thee bevat onder andere stoffen als polyfenolen en fyto-oestrogenen, die kunnen helpen de gezondheid van de botten te behouden.
Gezondheidsvoordelen thee
Thee zonder suiker staat in de Schijf van Vijf. Als volwassene heb je ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig en thee zonder suiker voorziet je lichaam in die behoefte. Daarnaast bevat thee flavonoïden (antioxidanten), waarvan wordt beweerd dat ze een goed effect hebben op je gezondheid.
Uit een nieuw onderzoek van de Edith Cowan University blijkt dat flavonoïden misschien zelfs beter voor ons zijn dan eerder werd gedacht. De Hartstichting startte een onderzoek onder 881 oudere vrouwen, waaruit blijkt dat vrouwen veel minder kans hebben op verkalking van de slagaders als ze een hoog gehalte aan flavonoïden in hun dieet verwerken. Dit verkleint de kans op een hartaanval en beroerte.
Bron | PLOS One, Science Daily, Voedingscentrum