Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een teveel aan déze thee kan zorgen voor een hoge bloeddruk

thee-bloeddruk.jpg

Drink jij regelmatig zoethoutthee? Misschien heb je dan weleens de waarschuwing gezien die op de verpakking staat. Deze thee kan namelijk een hoge bloeddruk veroorzaken. 

Maar waardoor komt dat? En hoeveel kopjes zijn dan veilig om te drinken? En goed om te weten: deze waarschuwing geldt niet alleen voor thee, maar voor álle producten waarin zoethoutextract is verwerkt.

Zoete wortel

Zoethoutextract wordt gemaakt van de wortel van de zoethoutplant. Stukjes van deze wortel worden door de zoete smaak soms verkocht als snoepgoed. Maar het overgrote deel wordt gebruikt om zoethoutextract te maken, dat wordt verwerkt in drop, thee, en medicijnen zoals hoestdrank. Het maakt overigens niet uit in welke vorm je zoethout eet: in alle varianten zit de stof glycyrrhizine die een hoge bloeddruk kan veroorzaken.

Hormonen op hol

Glycyrrhizine is een stof die ervoor zorgt dat ons lichaam meer moeite heeft met het omzetten van het stresshormoon cortisol. Daardoor stapelt dit hormoon zich op in de nieren, en dat heeft weer als effect dat er meer natrium en vocht wordt vastgehouden. Hierdoor neemt je bloedvolume toe en heeft je hart meer moeite om dit goed door het lichaam te pompen, waardoor de bloeddruk omhoog schiet.

Lees ook
Deze thee verlaagt volgens wetenschappers de bloeddruk

Aanbevolen hoeveelheid

Wanneer je al last hebt van een hoge bloeddruk, kun je deze drank dus het beste zo veel mogelijk vermijden. Ook wanneer je zwanger bent, kun je om die reden beter kiezen voor een andere thee. Ben je gezond, dan kun je gerust een kopje drinken. Uit diverse onderzoeken bleek dat 95 á 100 milligram glycyrrhizine per dag (vergelijkbaar met twintig dropjes of een halve liter thee), leidt tot een stijging van de bloeddruk met 5,45 mmHg.

Conclusie: vooral blijven genieten van zoethoutthee, maar misschien dus wel met mate.

Bron | NRC
Beeld | iStock

Ook interessant