Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

RIVM: ‘Pas op voor thee en voedingssupplementen met dít kruid’

pas-op-voor-thee-en-voedingssupplementen-met-sint-janskruid-margriet.jpg

Mensen die regelmatig voedingssupplementen of thee gebruiken met sint-janskruid, kunnen hier beter meteen mee stoppen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan het kruid schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Het is onbekend hoeveel mensen in Nederland sint-janskruid gebruiken.

Waarom is sint-janskruid gevaarlijk?

Sint-janskruid zou onder andere helpen om beter te slapen, maar volgens het RIVM doet het meer kwaad dan goed. “Zo kan de huid verbranden als mensen na het gebruik van het kruid in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten, zoals: duizeligheid, diarree en angst optreden.”

Niet gebruiken met andere geneesmiddelen

Volgens het RIVM is het ook gevaarlijk om het kruid in combinatie met geneesmiddelen te gebruiken. “Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties.” De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan volgens het RIVM juist worden versterkt.  

Lees ook: Last van hoofdpijn na het drinken van (kruiden)thee? Dat kan híerdoor komen

Onbekende samenstelling

Het is nog niet bekend wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid. Ook is er nog niet voldoende informatie beschikbaar om te bepalen of het kruid veilig is om te gebruiken tijdens een zwangerschap. Omdat de samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid vaak onbekend is, is het ook moeilijker om te beoordelen wat de effecten van het product zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant