Gezondheid

Bewezen: thee drinken zorgt voor een lang en gelukkig leven

thee-drinken-margriet.jpg

Theeleuten opgelet, want we hebben goed nieuws. Het blijkt namelijk dat een warme kop dampende thee niet alleen lekker is, maar ook nog eens onverwachte gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Thee drinken zorgt namelijk voor een langer én gelukkiger leven. 

Dat wijst een recente studie van de Chinese Academy of Medical Sciences uit.

Chinees onderzoek

Wetenschappers van de Chinese universiteit deden een grootschalig onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van thee. Hiervoor werkten ze met 100.000 Chinese participanten, die zeven jaar lang gevolgd werden. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: één groep die minstens drie keer per week thee dronk, een één groep die nauwelijks tot nooit thee dronk.

Langer leven

De Chinezen zweerden al bij hun dagelijkse kopje thee, maar dit onderzoek bevestigde de voordelen van hun dagelijkse theeritueel. Want de theedrinkers bleken maar liefst vijftien maanden langer te leven dan de deelnemers die thee afzworen. Maar er kwamen meer verrassende cijfers omhoog.

Minder beroertes

Want thee drinken geeft je volgens dit onderzoek twintig procent minder risico op een beroerte, en 22 procent minder risico op een beroerte met een dodelijke afloop. Het warme drankje zou de kans op vroegtijdig overlijden ook nog eens met vijftien procent verlagen. Dit geldt echter alleen van thee getrokken van een theeplant.

Positieve impact

Loes Neven, voedingsexpert bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, bevestigt de voordelen van theedrinken aan Het laatste nieuws. “De Nederlandse gezondheidsraad heeft zich gebaseerd op rct-studies, oftewel experimenten waarbij men proefpersonen bewust wel of géén thee liet drinken. Zij merkten op dat groene en zwarte thee een positieve impact had op de bloeddruk en het cholesterolniveau.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Het laatste nieuws, Science daily
Beeld | iStock

Ook interessant