Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5x zo voorkom je dat je tijdens de feestdagen ziek wordt van (te veel) eten

5x-dit-gebeurt-er-met-je-lichaam-als-je-teveel-eet-met-kerst.jpg

Tijdens de feestdagen eten we met het grootste gemak dubbel zo veel als normaal. Heerlijk natuurlijk, maar dat doet wel wat met je lichaam. Dit kunnen de vijf gevolgen zijn als je te veel eet met Sinterklaas, kerst of oud en nieuw.

We zochten voor je uit wat te veel eten precies met je lichaam doet.

Heerlijk eten met de feestdagen, maar…

1. Moe, moe, moe

Vanuit je luie stoel een vijfgangendiner naar binnen werken is behoorlijk uitputtend. Als je veel eet met Sinterklaas, kerst of oud en nieuw, maak je ook extra insuline aan. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel pieken. En dat maakt je moe. Een héél krachtige after dinner dip dus. De oplossing? Een bordje minder opscheppen en de tijd nemen om te voelen of je al vol zit.

2. Sprintje naar de wc

Heb je na de feestmaaltijd last van diarree? Dit kan betekenen dat je te veel suiker hebt binnengekregen. “Te veel eten kan ervoor zorgen dat suiker vanuit je maag te snel in je darmen terechtkomt”, legt voedingsdeskundige Geraldine Georgeou uit aan Daily Mail. “Dat gaat gepaard met veel vocht, waardoor je diarree kunt krijgen.” Wil je dit voorkomen, let dan dus een beetje op je suikerinname.

3. Opgeblazen gevoel

Als je na het eten een opgeblazen gevoel hebt, kan dit betekenen dat je je eten niet goed hebt gekauwd. Dit voorkom je – simpelweg – door rustig te eten, goed te kauwen en te letten op wat je drinkt. Georgeou legt uit: “Dranken met koolzuur zorgen voor gasvorming, waardoor je je sneller opgeblazen voelt.”

Lees ook:
6x zo kun je je keuken nu al kerstklaar maken

4. Misselijk

Ben je misselijk na het eten? Dat kan er volgens Georgeou op wijzen dat je te vet hebt gegeten. “Je lichaam doet het langst over het verteren van vet. En als je maag te vol zit, kan je lichaam het vette voedsel eruit willen gooien.” Ook dit voorkom je door rustig te eten en op te passen met vet voedsel. Houd ruimte voor het toetje en over-eet je niet.

5. Slapeloosheid

Lig je na een stevig feestdiner te woelen in bed? Te veel eten kan ook mentale gevolgen hebben. Doordat er nog veel glucose, oftewel suiker, in je lichaam zit, kun je moeilijk in slaap komen. Daarom adviseert Georgeou om op tijd te stoppen met eten. Wordt het toch laat met de feestdagen? Probeer dan even een rondje te lopen of op de bank even uit te buiken voordat je je bed in stapt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Daily Mail
Beeld | iStock

Ook interessant