Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Op déze momenten doe je er goed aan om een tetanusprik te halen

chlamydia-vaccinatie.jpg

Wanneer iemand gebeten is door en hond of gevallen is op straat, wordt het vaak aangeraden om een tetanusprik te halen. Maar ook mensen die naar het buitenland gaan krijgen vaak het advies om zich preventief te laten vaccineren.

En dat terwijl de meeste Nederlanders als kind ook al zijn ingeënt tegen de ziekte. Hoe zit dat eigenlijk?

Hoe krijg je tetanus?

Tetanus is een ernstige, besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door de Clostridium tetani bacterie. Wanneer je een wondje hebt, en die plek in aanraking komt met besmette grond, kan de bacterie in het lichaam terecht komen. Dit kan direct contact zijn met straatvuil – bijvoorbeeld als je op straat gevallen bent en je been aan iets hebt open gehaald – maar ook indirect. De bacterie komt van straatvuil, dus als een dier iets van straat heeft gegeten, gelikt of opgepakt met z’n bek, dan kan die bacterie in zijn speeksel gaan zitten en als je dan gebeten wordt, draagt hij die bacterie aan jou over. Ook een klein wondje, bijvoorbeeld van een prik aan een doornstruik in de tuin, kan genoeg zijn om tetanus op te lopen.

Zonder behandeling dodelijk

Wanneer je wond besmet is met tetanus maakt de bacterie gifstoffen aan die ernstige spierkrampen kunnen veroorzaken. Door de spierkrampen kan iemand slikklachten krijgen en ademhalingsproblemen. Zonder goede behandeling is tetanus dodelijk.

Tetanus prik

Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor. Dit komt omdat het is meegenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. Na het afronden van de serie DTP-vaccinaties die je als kind hebt gehad, ben je zo’n tien jaar beschermd. Daarom wordt het reizigers die naar bepaalde risicogebieden gaan aangeraden een extra tetanus prik te halen. Na deze vaccinatie ben je weer tien jaar tegen de ziekte beschermd.

Risico in Nederland

Ook in Nederland kun je nog steeds besmet raken met tetanus. Ben je ouder dan twintig en heb je de laatste tien jaar geen nieuwe tetanus prik gekregen? Neem dan bij een snij- of bijtwond op straat altijd contact op met een arts.

Lees ook
Dít bepaalt hoe lang een vaccinatie werkt

Bron | Thuisarts, GGD, RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant