null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Terug van vakantie? Zo voorkom je een legionellabesmetting in je huis

Niets lekkerder dan meteen even douchen, nadat je terug bent gekomen van je vakantie. Misschien heb je urenlang in een hete auto gezeten of kom je net terug van het vliegveld. Maar toch is dat niet altijd een slim idee. Doordat je douche en kranen een tijdje niet gebruikt zijn, is er namelijk kans op een legionellabesmetting. Het laatste wat je wilt is een legionellabesmetting oplopen en dan ook nog eens in je eigen huis.

Ieder jaar lopen volgens het RIVM in Nederland tussen de driehonderd en vierhonderd mensen een longontsteking op door de legionellabacterie. En dat aantal ligt waarschijnlijk zelfs hoger, omdat niet alle patiënten goed onderzocht kunnen worden.

Hoe raak je besmet?

De legionellabacterie komt voor in de grond en in (leiding)water, maar in zulke kleine aantallen dat de bacterie niet schadelijk is. Als het water lang stilstaat en warm wordt (tussen de 25 en 55 graden), dan kan de bacterie zich heel snel vermenigvuldigen. Bij een watertemperatuur van zo’n veertig graden verdubbelt de legionellabacterie zich zelfs eens per twee uur. De kans is niet zo groot, maar je zou de legionellabacterie kunnen oplopen onder de douche als je een week niet thuis bent geweest. Wanneer het water verdampt, dan komt de bacterie via nevel in de lucht terecht. Zo kun je besmet raken en dus flink ziek worden of zelfs een longontsteking krijgen.

Griepachtige klachten

De tijd tussen besmetting met de bacterie en de eerste ziekteverschijnselen is 2 tot 18 dagen. In de meeste gevallen krijg je last van milde, griepachtige klachten zoals snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, koorts, kortademigheid, diarree en vermoeidheid. Vaak gaan de klachten na een paar dagen vanzelf weer over. Bij mensen met een lage weerstand of ouderen kan de bacterie zelfs een ernstige longontsteking veroorzaken, ook wel veteranenziekte genoemd.

Wil je een legionellabesmetting voorkomen? Volg dan deze tips:

Tip 1: Spoel kranen een minuut lang heet door

Laat het water van alle kranen en de douche even een minuut lang lopen, om het water te verversen. Het liefst op een temperatuur van minstens 55 graden om alle bacteriën te doden. Ben je 3 dagen weggeweest dan hoeft dat echt niet, maar ben je een week van huis geweest dan is het wel raadzaam om dit te doen.

Tip 2: Vergeet de tuinslang niet

Door het warme weer, zeker in de zomermaanden, groeit de bacterie sneller in tuinslangen, leidingen en bijvoorbeeld plantenspuiten. Zorg ervoor dat je tuinslang voor gebruik goed doorgespoeld wordt en dat je tuinslang niet in de volle zon hangt. Als je de tuinslang niet iedere dag gebruikt is het sowieso goed om deze af en toe door te spoelen. Bij het sproeien van de tuin wordt het water onder druk voor het spuitstuk verneveld waardoor aerosolen (vernevelde waterdelen) ingeademd kunnen worden, dit zou dus een mogelijke Legionellabesmetting kunnen veroorzaken.

Lees ook

RIVM waarschuwt voor verhoogd risico op legionella

Tip 3: Pas op voor verneveling

Zorg er bij het doorspoelen van het water voor dat het water rustig stroomt, zodat er geen nevel ontstaat. Door het inademen van kleine druppeltjes water (waarin de bacterie voorkomt) kan een legionellabesmetting ontstaan. Dat gebeurt dus met name in de douche. Je voorkomt dat het water vernevelt door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.

Lees ook

Zo herken je de legionellabacterie (en dit kun je er tegen doen)

Tip 4: Bescherm jezelf op je vakantieadres

Het gaat er natuurlijk vooral om wat je doet als je terugkomt van vakantie in je huis om de kans op besmettingen te voorkomen, dus voor vertrek hoef je geen voorbereidingen te treffen. Wat wel slim is: op je vakantiebestemming alle kranen een paar minuten laten doorspoelen voordat je ze gebruikt. Je weet nooit hoeveel dagen de kranen en douche niet zijn gebruikt. Fijne vakantie!

Bron | Nu.nl

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden