Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zwakke blaas: tips van Leonie

tena.jpg

 

TenaOngewenst urineverlies? Laat je hier niet door belemmeren!  Speciaal voor jou zet Margriet samen met Tena Lady de beste tips op een rij van vrouwen die ook te maken hebben met urineverlies en toch vol enthousiasme van het leven genieten. Deze keer vertelt Leonie haar verhaal.

Leonie Stoel (39) is leerkracht op een basischool voor speciaal-onderwijs, ze is getrouwd met Dennis (42) en moeder van Nikki (11) en Jens (9).

Geen belemmering

‘Eigenlijk vergeet ik het altijd, tot  ik naar een concert ga of uit dansen ga, dan moet ik me me inhouden om niet wat druppeltjes urine te verliezen. Ongecontroleerde bewegingen, zoals springen of stoeien met kinderen, maak ik niet meer zomaar. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik op de sportschool helemaal los ging op de loopband, muziekje op, heerlijk! Maar na afloop bleek dan mijn hele sportbroek nat te zijn, zonder dat ik er erg in had gehad. Met een handdoekje om mijn heupen vertrok ik richting de kleedkamer. Tegenwoordig heb ik daarom altijd een Tena in mijn sporttas zitten. Ik zie mijn zwakkere blaas niet als een belemmering.

Zwangerschap

Na de bevalling van mijn eerste kreeg ik voor het eerst te maken met ongewenst urineverlies,  in het begin bleef het bij af en toe een druppeltje. Toen ik zwanger was van Jens kreeg ik last van bekkeninstabiliteit. Na de bevalling, Jens woog 11 pond, bleek mijn blaas gekanteld te zijn. Ik zou me kunnen laten opereren, maar dat lijkt me een heftige ingreep, dus ben ik naar een fysiotherapeut gegaan om mijn bekkenbodemspieren te trainen. Dat heeft wel geholpen, ik leerde niet alleen om de spieren aan te spannen, maar juist ook om ze te ontspannen. Want als je niet goed ontspant, plas je nooit volledig uit, en blijft er altijd wel wat achter in je blaas. Als ik ga dansen of de hele dag aan het werk ben met kinderen, heb ik de tips van de fysio altijd in mijn achterhoofd. Ik deal er gewoon mee, ik ben niet de enige, veel meer vrouwen krijgen ermee te maken na hun zwangerschap.’

Urineverlies – tips van Leonie

“Ga altijd met een rechte rug en je knieën in een hoek van 90 graden op de wc zitten, met je panty of broek helemaal naar beneden en eventueel een voetenbankje om je voeten op te steunen. Op die manier lukt het om je blaas helemaal leeg te plassen.”

“Draag als je gaat sporten donkere sportkleding, in plaats van kleding in lichte kleuren. Zo valt het minder op als je een ongelukje hebt.”

“Drink niet teveel voor je gaat sporten.”

“Als je uit gaat, denk er dan aan op tijd en regelmatig naar de wc te gaan.”

“Accepteer het gewoon. Als je zo nu en dan maar een paar druppeltjes verliest dep het droog en ga weer verder. Of draag uit voorzorg een Tena lady.”

Vertel je verhaal

Ben jij ook een sterke vrouw, sta je positief in het leven, heb je leuke hobby’s en/of werk, maar loop je weleens tegen ongewenst urineverlies aan? Wil jij ook met een fotoshoot in Margriet? Vertel dan hier je verhaal!

Meer tips over urineverlies vind je op voeldevrijheid.nl.

 

 

 

 

 

 

Ook interessant