Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je telefoon schadelijk is voor je handen

telefoon-schadelijk-handen.jpg

Eerlijk is eerlijk: we zijn er bijna allemaal aan verslaafd. En dat terwijl hij schadelijker is voor onze gezondheid dan we al dachten. Het blauwe licht zou een slechte invloed hebben op onze nachtrust, veelvuldig naar het scherm staren veroorzaakt een smartphone-nek en nu wordt gewaarschuwd dat óók je handen onder het gebruik ervan kunnen lijden. Inderdaad, we hebben het over onze telefoon.

Handen niet meer fatsoenlijk gebruiken

Volgens de Britse chirurg en hoogleraar Roger Kneebone werken mensenhanden tegenwoordig niet meer naar behoren. De wetenschapper, die lesgeeft aan het Imperial College in Londen, stelt dat mensen van onder de dertig hun handen niet meer fatsoenlijk kunnen gebruiken. Kneebone beweert dat zijn studenten niet meer in staat zijn simpele maar noodzakelijke chirurgische taken uit te voeren. En dat allemaal door hun telefoon.

Minder kracht door het swipen

Ondanks hun hoge cijfers presteren geneeskundestudenten wat de hoogleraar betreft ondermaats. “Ze zijn minder zeker en standvastig geworden in hun handgebruik,” zegt hij tegen de BBC. Dat zou overigens niet alleen gelden voor chirurgische taken. Ook simpele, kleine reparaties lukken niet meer. “In plaats van zulke praktische vaardigheden thuis aangeleerd te krijgen, zijn we te veel bezig met swipen en staren naar een tweedimensionaal scherm. Dat heeft een slechte invloed op wat we kunnen met onze handen, ook als we boven de dertig zijn.”

Het begint al jong

Ook de Britse Sally Payne, ergotherapeute voor kinderen, waarschuwt voor smartphones als het op de gezondheid van onze handen aankomt. Zij stelt dat kinderen van nu minder kracht in hun handen hebben dan de kids van tien jaar geleden: “Potloden en pennen worden niet meer fatsoenlijk vastgehouden.” En volgens haar komt dat doordat kinderen zo gewend zijn aan technisch slimme apparaten en schermen die je alleen maar even licht hoeft aan te raken om te krijgen wat je wilt.

Wetenschappelijk bewijs

Naast de ervaringen van Kneebone en Payne is er wetenschappelijk bewijs dat de telefoon een slechte invloed heeft op onze handen. Volgens een Turkse studie, gepubliceerd in het vakblad Muscle & Nerve, hebben frequente smartphonegebruikers vaker last van hun duim dan mensen die hun telefoon nauwelijks aanraken.

Pauze van je telefoon

Een logische oplossing is je telefoon vaker links laten liggen. Dankzij de nieuwste iOS-update kunnen iPhone-gebruikers nu zien hoeveel tijd van de dag ze aan het scrollen zijn – en dat is vaak best confronterend.
Je handen vaker trainen om klachten die zijn veroorzaakt door het gebruik van je smartphone te verminderen? Knijp meerdere keren per dag gedurende een paar seconden in een stressbal of stretch je vingers eens wat vaker. Alle beetjes helpen!

Tips nodig om te digiminderen? Die vind je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant