medicijnen herseninfarct Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Tekort aan medicijnen voor hersen- en hartinfarcten verwacht: zo komt dat

Er dreigt een wereldwijd tekort aan medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van longembolie, een hartinfarct en herseninfarct. En dat is een probleem, want voor een herseninfarct bestaat geen andere medicatie.

Het gaat om de medicijnen Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase).

Tekort aan medicijnen

De tekorten worden veroorzaakt door productieproblemen bij fabrikant Boehringer Ingelheim en doordat steeds meer mensen gebruikmaken van de medicijnen. Er zal tot zeker begin 2024 minder geleverd worden dan verwacht. In Nederland krijgen zo’n 10.000 patiënten per jaar deze medicijnen. De medicatie zelf bereiden is volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) te ingewikkeld en daarom geen optie. Het is wel mogelijk om medicijnen uit het buitenland te halen, maar dit lost het probleem niet helemaal op. Ziekenhuisapotheken mogen de medicijnen tijdelijk uitwisselen, omdat sommige ziekenhuizen een grotere voorraad hebben.

Werken aan oplossingen

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dat ze met de fabrikant in gesprek zijn over het verlengen van de houdbaarheidsdatum van Metalyse. Ze werken volgens hem aan verschillende langetermijnoplossingen voor het tekort. Wanneer een dreigend tekort aan medicijnen ontstaat, kan de commissie Actuele Tekorten Geneesmiddelen (ATG) worden ingezet. De commissie werd opgericht tijdens de coronacrisis, omdat toen sprake was van een mogelijk tekort aan ontstekingsremmers.

Geen ander medicijn

Volgens Nicole Hunfeld, voorzitter van de ATG, worden artsen die met Actilyse werken nu gevraagd om de medicijnen alleen te gebruiken bij een herseninfarct. Voor deze aandoening bestaat namelijk geen alternatief medicijn. Actilyse zorgt ervoor dat stolsels bij een herseninfarct worden opgelost. Hunfeld laat weten dat ze proberen het medicijn te reserveren voor mensen met een herseninfarct, maar of dat lukt is nog maar de vraag. “Op is op”, vertelt ze. “Maar dat gaan we heel erg proberen te voorkomen.” Voor een longembolie zijn wel andere medicijnen beschikbaar.

Bron | Skipr

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden