Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vier tekenen dat de muziek op je koptelefoon écht te hard staat

vier-tekenen-dat-de-muziek-op-je-koptelefoon-echt-te-hard-staat.jpg

Soms is het heerlijk om de muziek op je koptelefoon of oortjes nét iets harder te zetten, om de buitenwereld even lekker uit te drijven. Maar we weten ook allemaal wel dat dit natuurlijk niet goed voor je oren is. Vooral als je déze vier tekenen herkent, weet je dat je muziek veel te hard staat en de volumeknop flink naar beneden moet doen.

Een audioloog vertelt Well + Good op welke manieren je lichaam je waarschuwt voor te harde muziek, die gehoorschade kan veroorzaken.

1. Je hebt een piep in je oor

Als je weleens naar een feestje gaat waar harde muziek gedraaid wordt, heb je het vast weleens gehad: die vreselijke piep in je oren daarna. Een teken dat de muziek daar écht te hard stond en je oren het er zwaar mee hebben. Als je vaak een piep in je oor hebt wordt de kans groter dat je trommelvlies en haarcellen beschadigen, of erger: je kunt hierdoor tinnitus krijgt. Dan heb je dus voor de komende jaren of soms zelfs levenslang die vervelende piep in je oor. Als je na het luisteren van muziek op je koptelefoon zo’n piep hoort, is dat dus zeker een van de tekenen dat het net wat te hard staat.

2. Je hebt regelmatig last van hoofdpijn

Als je tijdens het luisteren van muziek ineens last krijgt van hoofdpijn kan dit een teken zijn dat je muziek te hard staat. Die hoofdpijn krijg je doordat de muziek te hard in je oor dreunt; een duidelijk teken dat je volume iets lager moet dus. Als dit vaker gebeurt kan je trommelvlies beschadigd raken of zelfs scheuren, en dat kan zorgen voor ernstige pijn én gehoorverlies. Even de volumeknop wat zachter draaien dus.

3. Je kunt mensen om je heen niet verstaan

Begint iemand een gesprek met je maar heb je niks door? Dan is dit ook zéker een teken dat je volume veel te hard staat, vertelt de audioloog aan Well + Good. Je moet eigenlijk nog makkelijk een gesprek kunnen voeren zónder te hoeven schreeuwen, terwijl je muziek afspeelt. En door de opkomst van noise canceling koptelefoons krijgen steeds meer mensen minder mee wat er om hen heen gebeurt qua geluid. Dit is levensgevaarlijk als je op de fiets zit en bijvoorbeeld geen verkeer aan hoort komen.

4. Omstanders kunnen meeluisteren met jouw muziek

Een duidelijker teken dat je muziek te hard staat is er eigenlijk niet. Als de mensen in je omgeving mee kunnen genieten van de muziek die uit jouw koptelefoon komt, staat ‘ie echt te hard. Een koptelefoon is natuurlijk niet voor niks uitgevonden. Is dit vaak het geval bij jou? Dan raden we je aan de volumeknop vaker in de gaten te houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Well+Good, Stichting Hoormij
Beeld | Getty Images

Ook interessant